Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

paywall Wereldwijde primeur: C2C-gecertificeerde zonwering op basis van glasvezel

In het streven naar duurzame of circulaire gebouwen kan elk component een verschil maken. Sinds kort ook de zonwering, want Flocart lanceerde onlangs de ‘Greenshade’. Deze zonwering is gemaakt op basis van glasvezel, een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk product dat bovendien inherent brandvertragend is. Op die manier kan er zonder toevoeging van schadelijke chemische stoffen toch aan de hoogste brandnormen worden voldaan. Met deze nieuwe productreeks tekent Flocart voor een wereldprimeur die niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten op heel wat interesse kan rekenen.

Glasvezel is een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor PVC.

BKBC - 2024-04-30T145145.511
Flocart

Het West-Vlaamse Flocart behoort tot een familiale textielgroep die de titel ‘de laatste der Mohikanen’ wel verdient. Zusterbedrijf Masureel (opgestart in 1860) is nog de enige Belgische garenververij, Verlimas is een stukververij die zich voornamelijk in het verven en veredelen van linnen specialiseert (ook vrij uniek), en tenslotte is er nog de vierde tak, Basaltex, dat textiel en composietmaterialen op basis van basaltvezel produceert (onder meer ter versterking van betonconstructies, maar ook voor de bescherming van scheepsrompen of als compartimentering in vliegtuigen en treinen). Flocart zelf is de coatingafdeling van de groep. Tot voor kort lag de focus op het aanbrengen van brandvertragende, waterafstotende, verduisterende en/of esthetische coatings op wandbekleding en gordijnen. “Vooral op het vlak van brandvertragende ‘black-outs’, gordijnen en muurbekleding genieten we een solide reputatie”, vertelt zaakvoerder Denis Verstraete. “Omdat we onze compounds zelf maken, kunnen we aan alle brandnormen wereldwijd voldoen. Vandaar dat een groot deel van onze omzet door export wordt gegenereerd. Sinds kort diversifiëren we ons dus verder met zonweringen op basis van glasvezel.”

Van de troon gestoten door PVC

Van ‘black-outs’ naar zonwering: het lijkt een logische stap. Ook vader Verstraete volgde deze redenering, met als gevolg dat hij begin jaren 2000 een Franse producent van zonwering op basis van glasvezel overnam. “Helaas brak op dat moment net de PVC-zonwering door,” vervolgt Denis Verstraete. “Eerst voornamelijk voor buitentoepassingen, want dit materiaal kan heel wat verschillende weersfenomenen aan. Al snel werd echter ook de binnenzonwering met dit materiaal erg populair. Vandaar dat we besloten om niet verder op onze productlijn in glasvezel in te zetten. Het concept lag jarenlang in de ijskast… tot er in de bouw een sterke focus op duurzaamheid kwam te liggen. Op dat moment hebben we beslist om dit oude gamma in een nieuw esthetisch én vooral milieuvriendelijk kleedje te steken.”

De ‘Greenshade’ wordt in elf standaardkleuren aangeboden, maar in principe kan Flocart het product in elk gewenst kleur leveren.

BKBC - 2024-04-30T145131.380
Flocart

Duurzaam en brandveilig

Het R&D-proces resulteerde in de ‘Greenshade’, een zonwering met meerdere troeven. “Vooreerst bestaat ze volledig uit glasvezel, wat een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor PVC is”, legt Denis Verstraete uit. “Glasvezel wordt immers geproduceerd uit kwarts- en zandmineralen die in grote hoeveelheden in de natuur terug te vinden zijn. Deze grondstoffen zorgen bovendien voor enkele unieke eigenschappen op het vlak van stabiliteit en vezelbescherming. Hierdoor hangen onze zonweringen niet door en hebben ze ook geen last van cubbing (opkrullen van de zijkanten – nvdr). Bovendien voldoet de zonwering aan de hoogste brandnormen zonder toevoeging van halogenen omdat glasvezel niet brandt en/of een toxische rookontwikkeling veroorzaakt. Last but not least valt dit materiaal volledig te recycleren. In theorie althans, want in de praktijk wordt dat nog niet gedaan. Vandaar dat we de pijlen van onze R&D vandaag richten op de ontwikkeling van een duurzaam en efficiënt recyclageproces. Al deze troeven wilden we graag laten erkennen zodat de markt de garantie heeft dat we geen loze marketingpraatjes verkopen. Vandaar dat we het Cradle-to-Cradle certificaat hebben aangevraagd én gekregen. Hierdoor leent de ‘Greenshade’ zich perfect om te worden voorgeschreven in Greenbuilding projecten en gebouwen die aan BREAAM, LEED of WELL dienen te voldoen.”

Ook voor erg grote ramen

Een extra troef is dat Flocart erin is geslaagd om de breedte van de zonwering op te trekken van 2m40 tot 3m20. “Dankzij de enorm hoge stabiliteit van glasvezel is het bovendien mogelijk om aan ‘railroaden’ te doen? Hierbij wordt de breedte als hoogte gebruikt, waardoor er quasi geen restricties meer zijn qua afmetingen”, aldus Denis Verstraete. “Op die manier kunnen architecten zelfs erg grote ramen van een ‘Greenshade’ voorzien, en dit zonder visueel storende naden of verschillende stukken te gebruiken. Esthetisch gezien, is dat een enorme stap vooruit is. Naast de zoektocht naar efficiëntie en ‘propere’ chemie, was het vergroten van de breedte een belangrijk vraagstuk in ons R&D-proces.  De complexiteit om doorhangen of cubbing te vermijden, neemt immers exponentieel toe naarmate de zonwering breder is. Het is vooral dankzij de glasvezel en de toegepaste weefstructuur dat we in onze opzet zijn geslaagd.”

Ook black-outs op basis van glasvezel

Vandaag wordt de zonwering in elf standaardkleuren aangeboden, maar in principe kan Flocart dit product in alle mogelijke kleuren leveren. “We zijn dan ook de enige in Europa die de kennis en infrastructuur hebben om glasvezel in te kleuren”, verklaart Denis Verstraete met enige trots. “Ook is het mogelijk om antibacteriële uitvoeringen te verkrijgen. Verder garanderen we een optimale kwaliteit, wat in geval van zonwering geen evidentie is. Omdat deze producten voor ramen hangen, is bij daglicht zelfs het kleinste foutje in het weefpatroon zichtbaar. Intussen hebben we eveneens een reeks ‘black-outs’ op basis van glasvezel uitgebracht, in dezelfde kleuren en met identieke eigenschappen en voordelen als de zonwering. Het enige verschil is dat deze uitvoeringen ook een coating op acrylbasis meekregen om het verduisterende effect te realiseren. Bij de ontwikkeling werd aan de ‘end of life’ gedacht: de materialen kunnen worden gescheiden om na gebruik recyclage mogelijk te maken. Deze productlijn ontwikkelden we trouwens zowel voor rolgordijnen als lamellen. Met de ‘Greenshade’ hebben we onze business alvast op een manier gediversifieerd die op heel wat interesse kan rekenen. Zo hebben we al meerdere orders van de Europese en Amerikaanse contractmarkt ontvangen. Bovendien biedt glasvezel heel wat mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere producten.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten