Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

15% minder arbeidsongevallen in de bouw tijdens eerste helft 2019

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vonden er 3.002 arbeidsongevallen plaats in de bouw. Dat zijn er 15% minder dan tijdens de eerste helft van 2018, toen 3.533 arbeidsongevallen gebeurden op Belgische bouwwerven. De cijfers komen van Constructiv, de dienstverlenende organisatie van de bouwsector.

Minder arbeidsongevallen
Uit de cijfers blijkt dat bovendien dat er 15,4% minder ongevallen plaatsvonden dan tijdens de eerste zes maanden van 2017 en liefst 28% minder dan tijdens de eerste jaarhelft van 2014.
 
“Die dalende tendens is uiteraard positief, maar toch moet het nog veel beter. Elk arbeidsongeval is er één te veel en blijft onaanvaardbaar op menselijk, maatschappelijk en economisch vlak. Nederland, Zweden, Ierland en Groot-Brittannië zijn de Europese landen die het hoogst scoren qua arbeidsveiligheid. Werknemers in de bouw hebben er vergeleken met ons land twee keer minder kans om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval. We moeten in België resoluut gaan voor een gelijkaardige situatie”, aldus Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw.
 
De Confederatie Bouw heeft van veiligheid op de werkvloer één van de speerpunten gemaakt van haar beleid, onder meer via Safety My Priority, de sensibiliseringscampagne die in februari van dit jaar tijdens Batibouw werd gelanceerd om het aantal arbeidsongevallen in de bouw sterk in te perken. 
 
Via magazines en de website safetymypriority.be kunnen alle bouwondernemers een charter ondertekenen dat hen ertoe verbindt om op alle bouwwerven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag en dat zowel bij hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners. Ondertussen tekenden al 1.250 aannemers dat charter.

Aanbestedingen

Tot slot wijst de Confederatie Bouw erop dat veiligheid ook een belangrijk criterium moet worden in elke overheidsaanbesteding en een verplicht vak moet worden in elke bouwopleiding in het middelbaar en het hoger onderwijs. Ook de beleidsmakers hebben hierbij dus een belangrijke rol te spelen. 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten