Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

20 miljoen € voor schoolomgevingen

Bij de start van het nieuwe schooljaar kondigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) aan dat hij 20 miljoen € extra voorziet voor veilige schoolomgevingen.

schoolomgeving
Steve - stock.adobe.com

Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelde hem hierover enkele vragen. “De aangekondigde maatregel betreft een subsidie die ingaat vanaf 2019, maar de exacte modaliteiten moeten nog bepaald worden. De focus ligt op kleinere infrastructurele maatregelen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden door de nieuwe gemeentebesturen”, stelt Keulen vast. “Deze bijkomende middelen zijn een stimulans voor lokale besturen om schoolomgevingen aan te pakken. Maar ook de schoolomgevingen aan gewestwegen moeten structureel veiliger gemaakt worden.”

Doorlooptijd

De bijkomende subsidie heeft enkel betrekking op schoolomgevingen aan gemeentewegen. De zogenaamde ‘samenwerkingsovereenkomst V’ blijft bestaan. Met deze samenwerkingsovereenkomst zijn ingrijpender aanpassingen aan een schoolomgeving mogelijk, maar die hebben een langere doorlooptijd.

Gewestwegen

“Het is positief dat de minister dit initiatief neemt voor lokale besturen. Deze bijkomende middelen uit het Verkeersveiligheidsfonds zullen door de lokale besturen goed besteed worden. De gevaarlijkste situaties doen zich echter vaak voor aan scholen gelegen aan gewestwegen. Deze verdienen ook bijkomende aandacht van de minister”, besluit aldus Marino Keulen.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten