Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

BauWatch: het aantal werfdiefstallen blijft toenemen

Uit een nieuw rapport van beveiligingsbedrijf BauWatch blijkt dat het aantal werfdiefstallen blijft toenemen. “Meer dan de helft van onze ondervraagden is het voorbije jaar getuige geweest van een diefstal op zijn werf en dat is zorgwekkend”, zegt Johan Vrydag, country manager van BauWatch België.

BKBC - 2024-07-09T072152.877
Adobe Stock

“Ons onderzoek bekijkt jaarlijks welke werven wanneer het grootste risico lopen, wat de gevolgen zijn van werfdiefstallen en wie verantwoordelijkheid draagt”, aldus Johan Vrydag. “We zien een significante stijging van het aantal werfdiefstallen: maar liefst 68% van de respondenten geeft aan dat ze het voorbije jaar een diefstal hebben meegemaakt, een derde wordt er zelfs om de paar maanden mee geconfronteerd. Wat ook opvalt is dat 63% van de respondenten benaderd werd door mensen die gestolen materialen probeerden te verkopen. Doorverkoop van gestolen goederen is dus een business waar veel geld mee te verdienen valt.”

Kostenpost

Het rapport van BauWatch peilde bij de aannemers die getroffen werden naar de schade die zij ondervonden. Bijna vier op de tien respondenten rapporteerden een vertraging van het project als gevolg van bouwcriminaliteit, zoals diefstal en vandalisme. Bij zowat de helft van de bouwprofessionals resulteerde dit in een vertraging van één tot twee weken en bij 22% zorgde het zelfs voor een vertraging van drie weken of meer. 

Zichtbare maatregelen werken uitstekend als effectieve afschrikking. “Ons onderzoek bevestigt dat ze de populairste beveiligingsmaatregel zijn”, stelt Johan Vrydag van BauWatch. Toch zijn er ook nog andere acties die aannemers kunnen ondernemen. “Duidelijke onderlinge afspraken over het opbergen van het materiaal en het adequaat afsluiten van de werf bijvoorbeeld, maar ook je blijven wendbaar opstellen, je beveiligingsstrategie durven herzien en bijkomende investeringen doen wanneer locaties extra kwetsbaar zijn kunnen allemaal bijdragen tot het verhogen van de veiligheid.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten