Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Brandvertragend glas voor vluchtdeuren

In openbare gebouwen moet glas vaak een groot aantal functies vervullen: het moet beschermen tegen brand en de inwerking van geweld maar daarnaast ook flexibel zijn en designmogelijkheden bieden. Met Contraflam Polygard is nu een nieuwe brandwerende glassoort beschikbaar die een ruimte dertig minuten lang beschermt tegen vuur en als doorbraakvertragende beglazing voldoet aan de (hoogst mogelijke) eis van weerstandsklasse P8B. Dit betekent dat het ook kan worden toegepast in deuren die zich op vluchtroutes bevinden, de zogenaamde vlucht- of paniekdeuren.

Brandvertragend hoofdfoto

Contraflam 30 is een vuurbestendig veiligheidsglas met een tussenlaag die bij brand ondoorzichtig wordt en fungeert als hitteschild. Polygard bestaat uit een combinatie van glas en polycarbonaat en is daardoor dunner en lichter dan standaardglas. De laag polyvinylbutyral (pvb) tussen de afzonderlijke glasplaten maakt het tot een buitengewoon sterk gelaagd glasproduct. De combinatie van deze twee functies in één soort glas is uniek en biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden. Het glas wordt geïntroduceerd door Vetrotech Saint-Gobain.

Vluchtdeuren in openbare gebouwen zijn in veel gevallen voorzien van panieksluitingen volgens de norm EN 1125, dus van een doorlopend gemonteerde horizontale bedieningsstang. In panieksituaties waarborgt deze constructie vluchtende personen dat ze de deur in de vluchtrichting kunnen openen, onafhankelijk van het feit of het deurslot al of niet vergrendeld is.



Dat is meteen ook het zwakke punt: bij vluchtdeuren is het niet voldoende om beveiligingsbeglazing volgens DIN EN 356 te gebruiken. Er kan heel snel een kleine opening in het glas worden geslagen, waar dan de hand of een stuk gereedschap doorheen kan worden gestoken om de stang aan de binnenkant van de deur te bedienen. Het resultaat: de deur gaat open en aan de eisen voor de weerstandsklasse wordt niet voldaan. Daarom is het een goede oplossing gebleken om vluchtdeuren te voorzien van beveiligingsbeglazing van glas en polycarbonaat zoals de glassoorten van de Polygard Attack-serie.

Het nieuwe glas Contraflam Polygard is 38 mm dik, weegt 73 kg/m² en de afmetingen bedragen maximaal 1.500 mm x 2.900 mm. Het gelaagde glas kan voort worden verwerkt tot isolatieglas met eventueel nog meer functies zoals zon- of warmtewering en op de meest uiteenlopende manieren worden geconfigureerd. Niet alleen uiterlijk, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van aanvullende componenten zoals afstandshouders. Daardoor biedt het zowel binnen gebouwen als in buitengevels een enorm scala aan toepassingsmogelijkheden.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten