Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Buitenwerkers hebben drie keer meer kans op huidkanker

Wie buiten werkt, loopt een hoger risico op huidkanker. In Duitsland is het zelfs beroepsziekte nummer één in de bouw. Een record aan zonne-uren in 2020, covid-regels die buitenarbeid aanmoedigden en een daling van het aantal doktersbezoeken zijn de situatie niet ten goede gekomen. De campagne #CheckYourH richt zich de hele zomer tot metselaars, bekisters, dakwerkers, spoorwegarbeiders, tuinaannemers en vele andere beroepen met een hoog risico op huidkanker.

AdobeStock_74457022
Gemiddeld krijgt één Belg op vijf huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar oud. “Het gaat om de meest frequente vorm van de ziekte, waarbij 90% van de gevallen geen melanomen, maar hoofdzakelijk carcinomen zijn”, legt professor Vibeke Kruse uit. “Toch is deze kanker één van de gemakkelijkste om te voorkomen en ook om te behandelen, op voorwaarde dat hij op tijd ontdekt wordt.”
 
En dat is net waar deze eerste editie van #CheckYourH om draait, een campagne die enkel gelanceerd wordt in België, ter gelegenheid van de Werelddag van non-melanoomhuidkanker, op zondag 13 juni. Het doel is tot 21 september de aandacht van werkgevers, werknemers en hun gezinnen vestigen op het belang van bescherming en controle van de huid in het algemeen, en in het bijzonder van de H-zone van het gezicht. Deze zone, die per definitie het hele jaar door wordt blootgesteld aan uv-stralen, omvat hoofdzakelijk de ogen, de oren, de neus en de nasolabiale zone.
 
"Het spreekt voor zich dat wie in openlucht werkt, een hoger risico loopt op huidkanker. In Duitsland is het zelfs beroepsziekte nummer één in de bouw”, bevestigt dokter Thomas Maselis. "Het aantal gevallen van deze non-melanoomhuidkankers onder de Belgische bevolking is in de afgelopen 15 jaar verviervoudigd tot 44.000 in 2018 en we vrezen dat dat cijfer binnen de tien jaar opnieuw verdubbeld zal zijn. Het is meer dan ooit beter te voorkomen dan te genezen. En het is logisch om te beginnen daar waar de grootste risico's zijn."
 
Huidkanker voorkomen gebeurt hoofdzakelijk op twee manieren: via bescherming en via screening. Inzake bescherming zijn de regels voor buitenwerkers duidelijk. Eerst en vooral moet men zo veel mogelijk in de schaduw blijven en als dat niet mogelijk is, kleding dragen die het lichaam maximaal bedekt. Ook het hoofd moet worden bedekt, terwijl de huid insmeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor volgens experts dan wel een zeer belangrijke maatregel is, maar wel de laatste die moet worden toegepast.
 
Inzake screening is zelf de huid onderzoeken een goed begin, maar dat kan nooit een bezoek aan de dokter vervangen. “Een vlek die verandert van grootte, vorm of kleur. Een plek die anders is dan andere - asymmetrisch, ruw, schilferig of korstig, parelend, bloedend, etterend -, of een wondje dat niet geneest”, licht dokter Maselis toe.
 
Het idee van de #CheckYourH-campagne is eenvoudig en effectief: het posten en het delen van foto’s met de hashtag #CheckYourH op Facebook en Instagram stimuleren waarop zoveel mogelijk buitenwerkers en sympathisanten van de actie een H uit zonnecrème op hun gezicht aanbrengen of een speciaal voor deze opzet ontwikkelde filter gebruiken. LinkedIn zal op haar beurt worden gebruikt als platform om een B2B-doelgroep te bereiken.
 
Behalve het opzoeken van professionelen op straat of op de bouwwerf, een postercampagne, het verspreiden van brochures en staaltjes van zonnecrème in bedrijven, ziekenhuizen en bij dermatologen is de  website www.checkyourh.be in het leven geroepen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen bij de instellingen die het initiatief steunen: de Stichting tegen Kanker en Euromelanoma. De campagne, die gesponsord wordt door farmaceutisch bedrijf Sanofi en huidverzorgingsmerk La Roche-Posay, krijgt ook de steun van de Confederatie Bouw.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten