Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime

Cybersecurity is geen overbodige luxe, ook bij bouwbedrijven, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. Eén op de vijf bouwbedrijven was al het slachtoffer van cybercrime. Daarbij waren de criminelen vooral uit op gegevens of geld.

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime
“Kmo's en zelfstandigen zijn steeds vaker een doelwit. Cybercriminelen weten dat kleinere bedrijven op IT-vlak soms minder wapens hebben in tegenstelling tot grote ondernemingen. De gevolgen van cybercrime kunnen natuurlijk wel een enorme impact hebben. Het blijft belangrijk om je goed te beveiligen", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
 
“Bouwbedrijven zijn zich wel steeds meer en beter bewust van het belang van cyberveiligheid en dat is een goede zaak”, benadrukt Bouwunie. Zo gebruikt 97% van de bouwfirma’s een antivirusprogramma of een firewall. Acht op de tien bedrijven nemen regelmatig een back-up van hun gegevens of laten dat doen. Eén op de tien ondernemers heeft een verzekering tegen cyberaanvallen of hacking.
 
De belangrijkste raadgeving blijft natuurlijk om nooit te klikken op verdachte mails of om zomaar persoonlijke gegevens door te sturen of te delen met derden. Verdachte mails stuur je best naar verdacht@safeonweb.be en verwijder je nadien meteen van je computer. Back-ups maken, investeren in een goede beveiliging, sterke paswoorden kiezen en ook je medewerkers sensibiliseren helpen in de strijd tegen cybercriminelen. Ben je toch het slachtoffer van hackers? Doe meteen aangifte bij de politie. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten