Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Pleidooi voor vlamboogbeveiliging bij installatie

In meer dan een kwart van de gevallen is de elektrische installatie de oorzaak van  brand in een woning. Door losse contacten of schade aan de bekabeling, de stekkers of verbindingen, ontstaan vlambogen die leiden tot warmteontwikkeling en uiteindelijk tot brand.

vlamboogdetectie hoofdfoto

Standaard aardlekschakelaars en installatieautomaten schakelen vaak niet af bij vlambogen. Sinds dit jaar wordt in Nederland de NEN1010-norm vlamboogbeveiliging aanbevolen voor elektrische installaties. Vanuit het oogpunt van de bescherming van consumenten adviseert powermanagementbedrijf Eaton de installateurs om de veiligheidskloof te dichten en vlamboogbeveiliging standaard op te nemen in de woninginstallatie.

In Duitsland is vlamboogbeveiliging al verplicht voor elke elektrische installatie. In Nederland wordt in de nieuwe NEN 1010-norm vlamboogbeveiliging voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur aanbevolen. Toestellen voor vlamboogdetectie (Arc Fault Detection Devices of AFDD) worden aanbevolen in eindgroepen voor onder meer ‘verblijfsobjecten met slaapgelegenheid’ zoals woningen, kinderdagverblijven, zorgwoningen en ziekenhuizen. Volgens Eaton zouden installateurs die aanbeveling zeer serieus moeten nemen.

“Vlambogen kunnen snel en ongemerkt ontstaan. Er hoeft maar één onvoldoende vast contact of een losgetrild contact te zijn. Maar ook beknelde bedrading, een muis die aan de bedrading knaagt, de bewoner die met een spijker of schroef de isolatie van een stroomdraad geraakt heeft of een verouderde installatie, zijn allemaal incidenten waardoor de elektrische infrastructuur beschadigd raakt. Daardoor ontstaat kortsluiting en kan brand het gevolg zijn. Het gebeurt dagelijks en overal en de gevolgen in persoonlijke en financiële zin kunnen enorm zijn”, zegt Wendy van der Aa, segment manager Residentieel bij Eaton.

Aardlekschakelaars en installatieautomaten zijn natuurlijk al decennia verplicht om het risico op brand in de elektrische installatie te verkleinen. Maar die zijn veelal niet in staat om seriële of parallelle vlambogen te detecteren. Het gaat om lagestroomvonkontladingen die meestal onder de nominale afschakelstroom van de installatieautomaat blijven. De automaat zal dan ook in de meeste gevallen niet afschakelen, met alle gevolgen van dien. Die gevolgen zijn eenvoudig en tegen lage kosten te voorkomen. “Een goede vlamboogbeveiliging kost maar een paar cent per eindgroep per dag. Dat is een lage prijs voor zo’n belangrijke bescherming”, aldus Wendy niet ten goede komtan der Aa.

Directe detectie

Installateurs willen altijd een goed functionerende en veilige installatie opleveren. Daar hoort volgens van der Aa vlamboogbeveiliging zeker bij omdat het gebruik van vlamboogdetectie het brand-risico op significante wijze kan terugdringen en de veiligheid van de consument verhoogt.

Eaton heeft onlangs een nieuwe beveiligingscomponent voor vlamboogdetectie (AFDD+) geïntroduceerd. Naast de vlamboogdetectie-functionaliteit heeft de AFDD+ ook de functies van een aardlekschakelaar, een kortsluit- en een overstroombeveiliging. De AFDD+ is daardoor een betaalbare, robuuste en betrouwbare alles-in-één-oplossing die aan alle normen voldoet en eenvoudig te installeren is. Met de speciale campagne LiveSafe vraagt Eaton aandacht voor vlamboogdetectie en bescherming tegen brand.

Eaton is een powermanagementbedrijf dat energie-efficiënte oplossingen biedt die klanten helpen om hun elektrische, hydraulische en mechanische energie efficiënter, veiliger en duurzamer te beheren. Eaton wijdt zich aan het verbeteren van de levenskwaliteit en het milieu door het gebruik van powermanagementtechnologieën en -diensten. Het bedrijf stelt ongeveer 95.000 mensen tewerk en verkoopt zijn producten in meer dan 175 landen. Eaton’s Electrical Sector is een wereldleider met expertise in energiedistributie en -beveiliging, noodstroomvoorziening, besturing en automatisering, verlichting en beveiliging, gebouwgerelateerde oplossingen en bedradingssystemen, oplossingen voor zware en gevaarlijke omstandigheden en engineering services.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten