Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Strengere veiligheidsregels in de bouwsector vanaf 15 april

De Belgische regering verstrengt de veiligheidsregels in de bouwsector. De reden? Het aantal (ernstige) ongevallen op werven en in de rest van de sector. Die wil de overheid vermijden met certificaten, regelmatige controles en het attest basisveiligheid dat vanaf 15 april 2024 verplicht is voor iedereen op de werf.

BKBC (73)
Adobe Stock

Hoewel het aantal ongevallen in 2023 ‘historisch laag’ was, is elk ongeval er één te veel. Er zijn intussen al heel wat verplichte beschermingsmiddelen en opleidingen, zoals de basisveiligheidsopleiding, waarvoor de gedoogperiode op 15 april eindigt. 

De ingang van deze nieuwe verplichting brengt natuurlijk meer veiligheid met zich mee, maar ook nieuwe en complexe uitdagingen. Denk aan extra administratief werk, de controle of alles correct wordt nageleefd, eisen en uitzonderingen op de regel. Om die workload te verlichten, zoeken almaar meer bouwbedrijven en aannemers de oplossing in de digitale wereld.

Eén van die oplossingen is Conneqtr, opgestart in 2021 en vandaag al partner van grote spelers. Het bedrijf biedt met ‘Zen’ een digitale oplossing aan die het proces vereenvoudigen rond veiligheidscertificeringen, naleving en naadloze integratie met de digitale omgeving van de overheid. Zo kunnen bouwbedrijven ervoor zorgen dat ze – wanneer de overheid controles uitvoert – voldoen aan alle vereisten, en boetes en reputatieschade voorkomen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten