Veiligheidstegels in de openbare ruimte
De openbare ruimte vereist in toenemende mate bijzondere aandacht van ontwerpers. Dat geldt voor zowel de inrichting als de te gebruiken materialen. De rubberen informatie- en waarschuwingstegels van Securiton zijn speciaal ontworpen voor verschillende doelgroepen met ieder hun eigen toepassing in de openbare ruimte. Deze tegels kenmerken zich door de speciale gepatenteerde verankering van het rubber in het beton en het speciaal ontworpen slipvrije afwateringsprofiel, waardoor een duurzame constructie met holle ruimtes ontstaat.
Ontwerpers van openbare ruimte, stedenbouwkundigen en verkeerskundigen moeten bij het uitwerken van hun plannen al vanaf het prille stadium rekening houden met het groeiende aantal mensen met een functiebeperking zoals blinden en slechtzienden. Voor deze doelgroep wordt het met de komst van de stille elektrische auto alleen maar belangrijker dat speciale voorzieningen zoals geleidelijnen in de openbare ruimte worden aangelegd.
Om verwarring te voorkomen: een informatietegel onderscheidt zich op twee belangrijke punten van een waarschuwingstegel: de informatietegel heeft geen noppen, maar beschikt over luchtkamers en een slipvrij afwateringsprofiel. Door de holle ruimtes tussen het beton en het rubber ontstaat een klankcontrast en verkrijgt men een rubberen klanktegel. Door het ontbreken van noppen kan iemand met een visuele beperking een informatietegel van een waarschuwingstegel onderscheiden.
De informatietegel maakt de visueel gehandicapte attent op een verandering in de geleideroute die geen onmiddellijk gevaar oplevert of op een punt waar voetgangersinformatie via een auditieve paal beschikbaar is of waar zich een schuilhuisje bevindt. Dergelijke tegellijnen worden vaak opgenomen in de plannen voor bus-, tram-, metro- en treinhaltes en in het ontwerp van drukbezochte straten.
De ribbellijn in de route geeft de looprichting aan. Deze lijn wordt onderbroken door ofwel een waarschuwingsmarkering ofwel een informatiemarkering. De waarschuwingsmarkering geeft aan dat men een gevaarlijk punt in de route nadert, zoals een oversteekplaats. De informatiemarkering meldt dat geen direct gevaar dreigt, maar dat zich op die bepaalde plaats in de route bv. een kruising of een opstapplaats bevindt.
Daarnaast levert Securiton ook rubberen informatiemarkeringen, die een visueel gehandicapte waarschuwt voor veranderingen in de geleideroute, ter plekke aanwezige informatie via bijvoorbeeld een auditieve paal, de aanwezigheid van een schuilhuisje, enz. Een andere reeks rubberen veiligheidstegels dient als valdempende ondergrond voor speeltoestellen en speelplaatsen. De Securitontegels voldoen aan de stroefheidseisen en zijn voorzien van een vernuftig slipvrij afwateringsprofiel. In normale omstandigheden gaan de Securiton rubbertegels meer dan vijftien jaar mee, een periode waarin dus geen onderhoud of vervanging van versleten materiaal nodig is.
Voor de grote groep slechtzienden is het van belang dat er een duidelijk kleurverschil is tussen de ribbellijn en de daarin verwerkte waarschuwings- en informatiepunten. De contrasten in de route zijn het reliëf (ribbels, noppen en een hol geluid) die nog worden versterkt door verschillen in materiaal en kleur. Zo kunnen de ribbels van witte betontegels bv. onderbroken worden door zwarte of gele rubberen noppen.
Hiervoor worden ook nog wel eens stalen of aluminium tegels gebruikt. Die zijn echter af te raden. Het felle zonlicht kan door deze tegels immers weerkaatst worden, waardoor de slechtziende verblind kan worden en helemaal niets meer ziet. Ook de stroefheid kan onvoldoende zijn. Bij ongevallen kunnen de steden en gemeenten voor het gebruik van tegels van staal of aluminium aansprakelijk worden gesteld.