Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Werfdiefstallen nemen spectaculair toe

52% van de bouw- en installatiebedrijven is de afgelopen 12 maanden het slachtoffer geworden van werfdiefstal, zo blijkt uit onderzoek van Embuild. In 39% van de gevallen zelfs meerdere keren. Toch merkt de bouwfederatie dat een derde van de ondernemingen diefstallen nooit aangeeft bij de politie.

BKBC (75)

Uit de meest recente cijfers van de federale politie blijkt dat er in 2022 maar liefst 2.777 werfdiefstallen werden aangegeven, dat zijn er 17% meer dan in 2021 (2.369 aangiftes). Vooral klein gereedschap en kleine machines worden gestolen (44%), gevolgd door bouwmaterialen (30%).

Uit het onderzoek van de bouwfederatie blijkt ook dat 34% van de slachtoffers gestolen bouwmaterialen nooit aangeeft. Tegelijkertijd geeft ongeveer een derde van de bedrijven werfdiefstal nu vaker aan dan vijf jaar geleden. “Dat is de juiste reflex”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “Enkel zo kan er een volledig beeld gevormd worden van de problematiek en kan werfdiefstal een stevige politionele aanpak krijgen.”

Bedrijven nemen heel wat maatregelen om werfdiefstal zoveel mogelijk te voorkomen:

  • 49% plaatst altijd een omheining rond de werf, 33% soms;
  • 43% plaatst soms camera’s op de werf, 2% altijd;
  • 42% zorgt soms voor verlichting ’s nachts op de werf, 15% altijd;
  • 21% zorgt soms voor bewegingsdetectie op de werf;
  • 15% schakelt soms een bewakingsfirma in, 1% altijd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten