Willemen Groep gaat voor zero onveiligheid
Zowat 200 bouwvakkers van de firma's Willemen General Contractor, Franki Construct, Cosimco en centraal magazijn Tools zakten op dinsdagmorgen 3 februari af naar het De Nayer Instituut in Sint-Katelijne-Waver voor de intussen reeds vijfde jaarlijkse opleidingsdag van Willemen Groep. Na de verwelkoming om 7.30 uur door ceo Johan Willemen en een toespraak over het belang van veilig werken volgden ze de ganse dag ter plaatse en op locatie allerlei veiligheidsopleidingen.
'Net zoals vorig jaar ligt de nadruk op veiligheid. De frequentiegraad van onze ongevallen evolueert gunstig. Zo hebben Franki Construct en Kumpen in Hasselt zelfs een tijdje op nul gestaan. Het aantal ongevallen evolueerde van 23 in 2010 over 12 in 2011 en 2012 naar 21 in 2013 en 10 in 2014. Dat jongste cijfer willen we dit jaar nog zien dalen', hoopt Johan Willemen.
Hij beklemtoont dat veiligheid begint bij orde en netheid op de bouwplaats. 'Het kan niet dat er een berg zand ligt vóór de ingang van een gebouw waarin je moet werken en waarover je viermaal per dag moet lopen. Materieel zal langer meegaan wanneer het netjes gestapeld wordt. En een gat op een bouwplaats moet niet noodzakelijk door de werfleider worden afgesloten, maar alvast door de eerste die er passeert. Het is overigens verkeerd te denken dat wij zulke onveiligheden door de vingers zien omdat de bouwplaats dan sneller zou vooruitgaan. We willen integendeel dat bv. persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm's) overal correct worden gebruikt. Je moet tevens altijd voor ogen houden dat sommige ongevallen niet onmogelijk zijn. Ook milieueffecten worden steeds belangrijker', licht de ceo van Willemen Groep toe.
Hij vraagt uitdrukkelijk aandacht voor de Start-Werk-Analyse (SWA). 'Vóór je aan het werk gaat, moet je natrekken of je je opdracht wel veilig kan uitvoeren en welk werk je precies moet doen. Is de werkomgeving ordelijk en veilig' Beschik je over de juiste gekeurde gereedschappen en pbm's' Op deze vlakken heerst dikwijls een gebrek aan communicatie. Het heeft ook geen enkele zin om jezelf in gevaar te brengen', benadrukt Johan Willemen.
Ivan Malfliet, talentcoördinator bij Willemen Groep, legt uit dat reeds innovatiepremies werden toegekend aan medewerkers van Franki Construct voor het polieren van beton (250 '), van Willemen voor een veiligheidsbeugel (een leuninghouder met tal van voordelen; 1.500 ') en van Cosimco voor het vooraf volstorten van stootpalen (750 '). 'De deelnemingsformulieren voor deze innovatiepremie zullen door de preventieverantwoordelijken verdeeld worden tijdens de pauze. Ze kunnen worden binnengebracht bij de werfleider of de projectleider of ingediend via mail of de post. Eind februari wordt afgesloten. In maart en april komt de jury tweemaal bij elkaar, eenmaal om alles te overlopen en een tweede maal om de presentaties te horen, te delibereren en te vieren', meldt hij.
Portugees
Met het oog op de opleidingen werd de groep in Sint-Katelijne-Waver verdeeld in een twintigtal kleinere groepjes van ongeveer tien personen. Hierbij werden behalve in het Nederlands en het Frans ook voor het eerst opleidingen in het Portugees gegeven. De voorziene opleidingen waren 'Persoonlijke beveiliging' (in het Nederlands en Frans), 'Steigerbouw' (in het Nederlands, Frans en Portugees) en 'Aanslaan van lasten' (in het Nederlands) bij Tools in Kontich; 'Hoogtewerker en verreiker opfrissing' (in het Nederlands) en 'Hoogtewerker' (in het Nederlands) bij Allift Michielsen in Deurne; en 4-in-1 ('Persoonlijke valbeveiliging (basis)', 'Milieu (basis)', 'Steigers (veel gemaakte fouten)' en 'Sensibilisatie veilig gedrag'; in het Nederlands en Frans) in het De Nayer Instituut. Hiervoor werd samengewerkt met Veto partners, BNT, Training Solutions, G4S, Heli Safety Academy en Allift Michielsen.
Willemen Groep organiseerde deze opleidingsdag samen met de Confederatie Bouw Antwerpen in het kader van de winteropleidingen. Van de aanwezigen werd feedback gevraagd via de aanwezigheidslijst en een tevredenheidsformulier (in het Nederlands, Frans en Portugees). Op veiligheidsvlak streeft de Mechelse bouwgroep uitdrukkelijk naar 'Go for zero'. Nieuw dit jaar was trouwens een vragenlijst 'Go for zero' over het gevoel van veiligheid op de bouwplaats, waarbij uitdrukkelijk aan de respondenten werd gevraagd om anoniem maar naar waarheid te antwoorden.
Op 9 januari verzamelden alle 500 medewerkers van Aswebo, Mobilmat, Vandamme-Madoe en AMV Wegenbouw in de gebouwen van Syntra in Sint-Niklaas eveneens voor een opleidingsdag. Ook toen vormde veiligheid thematisch de rode draad door deze dag.
De bouwvakkers van de groep Aswebo werden opgedeeld in twaalf groepen van ongeveer dertig personen voor zes sessies, alles samen goed voor 7,5 uur opleiding. Iedere sessie zoomde in op een specifiek thema; alcohol-, rook- en verzuimbeleid en persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm's), omgaan met buurtbewoners, respect voor materiaal, blusopleidingen, EHBO en veiligheid.
Theatergroep Klein Barnum toonde in korte sketches hoe veiligheid en correcte communicatie hand in hand gaan op de bouwplaats. De dienst atelier maakte gebruik van deze opleidingsdag om al het kleine risicovolle materieel te keuren.
Na de middagpauze volgden de bedienden drie sessies met als centraal thema 'Timemanagement': hoe ga je op een correcte manier om met je mailbox en e-mails, hoe organiseer en beheer je je agenda, ...'
Hierbij werd tevens de enquête van Mensura over welzijn, tevredenheid en stress op het werk ingevuld.
Die opleidingsdag werd afgesloten met een nieuwjaarsreceptie. Aan het eind van de avond zorgden de Responsible Young Drivers voor alcoholtesters en sensibiliseerden ze alle medewerkers voor een veilige terugrit. - JL