Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Winterperiode: extra risico’s voor diefstallen op bouwwerven

Dagelijks worden op bouwwerven kostbare bouwmaterialen, gereedschappen en werfuitrusting gestolen. Nu de dagen korter worden, zal het aantal diefstallen op werven opnieuw toenemen.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T084302.355
BauWatch

“Een werfdiefstal betekent een direct verlies voor de aannemer, maar meestal weegt de indirecte schade veel zwaarder door”, zegt Patrice Dresse van FABA, de Federatie van Algemene Bouwaannemers. “Bij gebrek aan materieel of bouwmaterialen lopen vele werven vertraging op, en dat kunnen onze leden missen als kiespijn.”

Uit de criminaliteitsstatistieken blijkt dat er dagelijks meer dan zeven werfdiefstallen worden aangegeven. Het werkelijke aantal zal nog een stuk hoger liggen, want lang niet alle aannemers stappen naar de politie. “Enerzijds verdwijnen er geregeld kleine hoeveelheden bouwmateriaal. Als een aannemer snel een oplossing vindt voor zo’n kleine diefstal, zal hij wellicht niet de moeite nemen om een klacht in te dienen. Anderzijds zijn er professionele dieven die het op specifieke uitrusting of op dure materialen als koper hebben gemunt. Het zijn zulke diefstallen die het meest worden gemeld.”

FABA weet uit ervaring dat het aantal diefstallen in de winterperiode piekt. “Daarom roepen we op tot extra waakzaamheid. Er zijn een pak organisatorische maatregelen die aannemers kunnen treffen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten