Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

99% fossielvrije muurverf wil een gamechanger zijn

In de onderzoekscentra van Koninklijke Van Wijhe Verf streven ze voortdurend naar het creëren van verfsoorten die minder belastend zijn voor het milieu. Deze innovatieve Concept Paints bevinden zich in een continu ontwikkelingsproces, en de resultaten die tot nu toe zijn behaald, beloven veel goeds voor een duurzamere toekomst. Een van de meest opmerkelijke doorbraken is de nieuwe Concept Paint genaamd "Flower Power," een muurverf die een indrukwekkende prestatie levert met een carbon footprint van slechts 24 kg CO2eq per 100 kg product. Maar hoe heeft Van Wijhe Verf dit weten te bereiken?

Ontwerp zonder titel - 2024-02-15T083612.854
Koninklijke Van Wijhe Verf

Marlies van Wijhe, CEO van Koninklijke Van Wijhe Verf, deelde haar inspirerende verhaal: "Het begon als een vrijdagmiddagexperiment. Ik vroeg Ron Hulst, Manager R&D, of het idee van Concept Paints hem aansprak. Vergelijk het met conceptauto's in de auto-industrie. We wilden eerst intern laten zien waartoe we in staat waren, om te tonen dat we op de goede weg waren, en om de aandacht te trekken van grondstofleveranciers en samenwerking te bevorderen. Daarom introduceren we nu onze nieuwe verf in conceptvorm - de Flower Power muurverf."

Alles begint met grondstoffen

Grondstoffen vormen een centraal punt in dit innovatieproces. "We beseffen dat de grootste uitdaging voor ons in de toekomst ligt in het verkrijgen van de juiste grondstoffen," aldus Marlies van Wijhe. "We hebben altijd vooropgelopen in onze branche op het gebied van duurzame ontwikkeling en waren de eerste in de chemische sector die het B-Corp-certificaat behaalden. We produceerden de eerste biobased muurverf. Wij beschouwen duurzaamheid als een kans. We wachten niet op wetgeving, groene overeenkomsten of volledige verboden op bepaalde grondstoffen. De wereld verandert, en wij moeten ons openstellen voor nieuwe mogelijkheden, verrast worden en blijven leren. Dat is wat ons drijft om met Concept Paints te experimenteren."

Exit titaandioxide

Een van de meest opvallende kenmerken van Flower Power is het feit dat het volledig titaandioxide-vrij is. Ron Hulst legt uit: "We zijn vol optimisme. Met Flower Power brengen we een hoopvol verhaal en laten we zien wat er nu al mogelijk is. We zijn erin geslaagd titaandioxide, een van de meest vervuilende grondstoffen voor verf, uit deze nieuwe muurverf te elimineren. Titaandioxide is een prachtig pigment dat zorgt voor de helderste witte kleur in verf, maar het heeft een zeer negatieve invloed op de carbon footprint. Het meeste titaandioxide komt uit China, waar het in zijn oorspronkelijke vorm met zuren wordt behandeld, wat een zeer vervuilend proces is. Flower Power bevat geen titaandioxide en is daardoor aanzienlijk minder belastend voor het milieu. De verf kan zowel met een kwast, roller als spuit worden aangebracht, waarbij de verfeigenschappen tijdens het aanbrengen veranderen van transparant naar dekkend. Dit vraagt van de schilders en consumenten een nieuwe benadering van verfgebruik, want zoals eerder gezegd, de wereld van verf zal anders worden en we moeten ons daarop voorbereiden."

Microplastics

Flower Power is ook vrij van microplastics, zoals Ron Hulst benadrukt: "We hebben alle acrylaten, ofwel koolstofketens, verwijderd en een biologisch afbreekbaar bindmiddel toegevoegd. We geloven dat we geen secundaire microplastics zullen genereren bij bijvoorbeeld schuren of afbladderen van de verf. Het biologisch afbreekbare karakter van de verf zal verder worden onderzocht in de toekomst, wat een enorme stap zou zijn in de overgang naar schonere en duurzamere verven."

Ontwerp zonder titel - 2024-02-15T083631.698
Koninklijke Van Wijhe Verf

Biobased

"Flower Power is biobased, ofwel op basis van organische materialen uit de bodem, zoals we het graag noemen," vervolgt hij. "Iets wordt pas echt als biobased beschouwd als het bronmateriaal gedurende de levensduur van het product teruggroeit. We willen benadrukken dat een hoog biobased gehalte niet per definitie leidt tot een lage carbon footprint, aangezien meerdere factoren van invloed zijn. We meten het biobased gehalte met behulp van een koolstof-14-analyse. Er zijn verschillende officiële meetmethoden die variëren in wat er wordt aangeboden voor de meting, waardoor vergelijking moeilijk is. Daarom verstrekken we bij Flower Power open en transparante metingen, inclusief vermelding van de gebruikte meetmethode."

"Het totale 1-liter blik Flower Power heeft een biobased gehalte van 61%, gemeten volgens NEN 16640. Dit is aanzienlijk hoger dan onze Wijzotex Mat met een gehalte van 19%. Als we een deel van de verf meten volgens de meetmethode 6866 van de Amerikaanse normenorganisatie ASTM, dan komen we zelfs op een gehalte van 94% biobased. Deze metingen zijn echter door ons gecertificeerd. Natuurlijk hebben we ook gekeken naar het effect op de carbon footprint, aangezien dit veel zegt over de milieu-impact. De vergelijking tussen Flower Power, onze basis muurverf Wijzotex Mat, en Wijzotex Extra Mat op basis van onze BIOseries technologie laat zien dat we de carbon footprint met ongeveer 70% kunnen verminderen."

Natuurkracht

De kleurkeuze voor de toekomst is een ander belangrijk vraagstuk dat Koninklijke Van Wijhe Verf bezighoudt. Ze hebben vier kleurpasta's voor Flower Power ontwikkeld, gemaakt van natuurlijke pigmenten uit biologisch materiaal. Deze natuurlijke pigmenten zijn grondig getest op dekkingsgraad, glans, kleurvastheid, schrobvastheid en andere eigenschappen. Marlies van Wijhe deelt haar visie: "Het zou geweldig zijn als we deze muurverf binnenkort in praktijkprojecten kunnen toepassen. We nodigen partijen die deze uitdaging aandurven van harte uit om zich bij ons te melden. Dit past perfect bij duurzame projecten waarbij bestaande structuren behouden blijven en van een nieuwe inrichting worden voorzien. Vaak blijven de oude betonnen muren onbehandeld voor een industriële uitstraling, terwijl een frisse kleur een welkome aanvulling zou zijn."

Ze gaat verder met het uitleggen van de schrobklasse, waarbij Flower Power momenteel in klasse 3 valt. Koninklijke Van Wijhe Verf streeft ernaar dit te verhogen naar klasse 2. Bovendien scoort Flower Power uitstekend op de test voor "Burnish resistance," wat van cruciaal belang is voor de consistente kwaliteit van de aangebrachte verf.

Work in progress

Het is belangrijk om te benadrukken dat Flower Power nog steeds in ontwikkeling is. De natuurlijke pigmenten in de verf kunnen na verloop van tijd enigszins verkleuren, wat in onze huidige cultuur als ongewenst wordt beschouwd. Ron Hulst merkt echter op dat dit wellicht een teken kan zijn dat er iets goeds op de muur is aangebracht. Meer onderzoek is nodig om de kleurvastheid van de natuurlijke pigmenten op de lange termijn te beoordelen en om alternatieve conserveringsmethoden te ontwikkelen. Koninklijke Van Wijhe Verf ziet deze vragen als een bron van inspiratie voor verdere ontwikkelingen en blijft vastberaden om te blijven groeien.

Tot slot is Flower Power al gedeeltelijk getest door interne schilders, waarbij opviel dat de verf een andere, niet onaangename geur heeft en nauwelijks strepen achterlaat. De verf kan ook worden verspoten, waardoor het nu al een bruikbaar product is dat een licht werpt op de veelbelovende toekomst van milieuvriendelijke verf.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten