Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Aantal bouwvergunningen vorig jaar flink gestegen

Het Belgische statistiekbureau Statbel maakte de cijfers bekend van de bouwvergunningen die vorig jaar werden uitgereikt. Op jaarbasis is het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in 2021 met 11,2% toegenomen tegenover 2020 tot 31.804 gebouwen.  

Aantal bouwvergunningen vorig jaar flink gestegen (1)

Deze toename vinden we terug in elk van de drie gewesten. In het Vlaamse Gewest bedroeg ze 8,6%, in het Waalse Gewest lag het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen 19,4% hoger en in het Brusselse Gewest was er sprake van een toename met 21%.

Voor de recentst beschikbare maand december 2021 werden er bouwvergunningen uitgereikt voor 2.325 residentiële gebouwen. Tegenover november 2021 betekent dat een afname met 6,5%.

In het Vlaamse Gewest werden bijna evenveel nieuwe residentiële gebouwen vergund als de maand voordien (-0,1%). Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen kende in het Waalse Gewest echter een daling met 21,4%. In het Brusselse Gewest werden in december vorig jaar slechts elf nieuwe residentiële gebouwen vergund.

Evolutie op langere termijn

Sinds 2007 ligt het niveau van de vergunde residentiële renovaties over het algemeen hoger dan de vergunde residentiële nieuwbouw. Hierin komt kort verandering vanaf het tweede kwartaal van 2018. Vanaf februari 2019 bevindt het aantal vergunde residentiële renovaties zich opnieuw boven het niveau van de vergunde residentiële nieuwbouw.

Vanaf 2003 worden er meer nieuwe flats vergund dan eengezinswoningen. Tijdens de jaren 2010-2011 liggen beiden ongeveer op hetzelfde niveau. Daarna wordt het verschil opnieuw groter ten voordele van de appartementen. In 2018 is het verschil het grootst. Vanaf 2019 wordt de kloof terug kleiner.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten