Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Aantal gewerkte uren opnieuw bijna op niveau van vóór corona

Bijna 80% van alle werkbare uren in het Belgische bedrijfsleven is in de eerste helft van dit jaar effectief gepresteerd. Daarmee zitten we voor het eerst bijna opnieuw op het niveau van vóór corona. Ouderschapsverlof en andere vormen van tijdskrediet zijn dit jaar duidelijk minder populair dan de voorbije jaren. De opname van vakantiedagen zit nagenoeg op het niveau van 2019. Het ziekteverzuim is een stuk hoger in vergelijking met de voorbije twee jaar. Tijdskrediet, ziekteverzuim, tijdelijke werkloosheid, vakantie zijn verschillende elementen die ervoor zorgen dat een deel van de totale werktijd in het Belgische bedrijfsleven niet gepresteerd wordt.

Aantal gewerkte uren opnieuw bijna op niveau van vóór corona
africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dat alles blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta. De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. Nog een opvallende vaststelling: in de grote ondernemingen bleef het percentage gewerkte uren de afgelopen jaren veel beter op peil dan bij de kmo’s. “Misschien moeten kmo’s bekijken hoe ze werknemers ook onderling kunnen delen om zo schaalvoordelen te creëren”, aldus Acerta. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten