Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Acht op de tien bouwbedrijven kiest voor permanente wintertijd

Volgende week worden we wakker in de wintertijd. De discussie of we nu overschakelen naar een permanente zomertijd of wintertijd duurt al tientallen jaren en is in Europa nog steeds niet beslecht. Als het van de bouwsector afhangt, wordt het echter de wintertijd. Acht op tien bouwbedrijven die altijd of vaak buiten werken, zoals wegenbouwers of ruwbouwaannemers, verkiezen die boven de zomertijd. 

Acht op de tien bouwbedrijven kiest voor permanente wintertijd
Leonid Yastremskiy
"De wintertijd sluit het beste aan bij de natuurlijke zonnetijd. De werkuren komen beter overeen met de daglichturen. Mochten we het hele jaar door de zomertijd aanhouden, dan moeten de bouwvakkers in de winter veel te lang in het donker werken. Dat is minder veilig en gezien de energiecrisis zeker minder rendabel", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
Europa wou aanvankelijk tegen 2021 af van de omschakeling van de zomer- naar wintertijd. De lidstaten moesten een beslissing nemen. Maar omdat die het niet eens geraakten en dit tijdens de coronacrisis geen prioriteit was, besliste de Europese Commissie om de beslissing de komende jaren ‘on hold’ te zetten. Als het beslissingsmoment er dan toch aankomt, dan vraagt de bouw in elk geval dat België en de buurlanden dezelfde tijdzone kiezen. “Heel wat bouwbedrijven werken ook over de grens. Het zou absurd zijn dat ze elke dag telkens hun uurwerk moeten verzetten”, aldus Bouwunie.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten