Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Alle gebouwen emissie- en koolstofvrij in 2050

De Europese ministers van Energie hebben beslist dat nieuwe gebouwen vanaf 2030 emissie- en koolstofvrij moeten zijn. Voor alle bestaande gebouwen geldt vanaf 2050 dezelfde maatregel. Bouwfederatie Embuild schaart zich volledig achter die beslissing. 

Alle gebouwen emissie- en koolstofvrij in 2050
“Het is een noodzakelijke maatregel om ons woning- en gebouwenpark snel uitstootvrij te maken. Maar zulke maatregelen moeten betaalbaar blijven voor de mensen, vandaar het belang van fiscale incentives zoals de 6% btw op renovatie en op sloop en heropbouw, van premies voor milieuvriendelijke ingrepen en de nood aan banken die voldoende ontleningscapaciteit voorzien, ook voor renovatie. Dat kan door de winsten die energiezuinige ingrepen met zich meebrengen al in te calculeren in het bedrag dat ontleend kan worden”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.
 
Tot slot vraagt Embuild ook dat overheden collectieve renovaties van hele wijken moeten ondersteunen. Dat is noodzakelijk om het renovatieritme drastisch te verhogen. Om de Europese milieudoelstellingen te halen tegen 2050 moet het renovatieritme in ons land overigens drie tot vier keer worden versneld, merkt de bouwfederatie nog op.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten