Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Asbestattest dreigt verkoop woningen te vertragen

Wie vanaf 23 november een huis verkoopt dat dateert van vóór 2001 heeft verplicht een asbestattest nodig. Ook al heb je een akkoord met de kopers, zonder zo’n attest is een huis niet verkoopbaar en een eventueel compromis niks waard. Filip Dewaele van de gelijknamige vastgoedgroep merkt dat veel verkopers de aanvraag van het asbest nog even voor zich uit duwen, maar dat is niet zonder gevaar. Omdat elk pand van minstens 20 m² groot en 1,5 m hoog onderzocht moet worden – dus ook garages en loodsen – gaat het om heel wat werk. Bovendien gaat het niet enkel om panden die te koop komen, maar ook voor alle vastgoed dat nu al te koop staat. 

Asbestattest dreigt verkoop woningen te vertragen
LianeM - stock.adobe.com
Filip Dewaele verwacht dat de experts in het begin overrompeld zullen worden, wat voor lange wachttijden kan zorgen. De agenda’s van de meeste gecertificeerde deskundigen lopen nu al vol. Er zullen overigens veel meer asbestdeskundigen nodig zijn om in de eerste jaren aan de basiscapaciteit te kunnen voldoen. Ook al hebben momenteel meer dan 1.200 personen een vooropleiding gevolgd, tot nu toe kregen er nog maar een honderdtal een vergunning.
 
In Vlaanderen zit naar schatting nog zowat 2,3 miljoen ton asbest in 2,7 miljoen gebouwen. Tot het gebruik ervan in 2001 werd verboden, werd asbest gebruikt in meer dan 3.500 toepassingen. Zo werd het in bouwmaterialen verwerkt omwille van zijn brandwerende en isolerende eigenschappen of als wapening in cement. De kans dat je in Vlaanderen asbest vindt in een ouder gebouw is zeer groot. In 70 tot 90% van de gevallen stoot men op asbest, tenzij er eerder een totaalrenovatie heeft plaatsgevonden. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten