Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen

Sinds 1 juli gelden in België nieuwe normen en classificaties voor branddeuren en die zijn, zacht uitgedrukt, behoorlijk verwarrend. In ons land werden EI1-branddeuren de norm. Enkel deuren van dit type mogen nog gebruikt worden in bouwprojecten waarvoor de bouwaanvraag na 30 juni 2022 is ingediend. Daarmee is ons land een buitenbeentje. De meeste van onze buurlanden kozen immers voor de minder streng geclassificeerde EI2-branddeuren of EW-branddeuren. Bij EI1-deuren mag de temperatuur van de volledige deurconstructie tijdens de proeven met maximaal 180 °C stijgen. Bij EI2-deuren mag de temperatuur van het kozijn tijdens diezelfde proeven met 360 °C stijgen en wordt de buitenste rand (10 cm) van de deurvleugel niet mee geëvalueerd.

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen
Mathias Weil
“Het is onvermijdelijk dat ook EI2-deuren en EW-deuren op de Belgische markt zullen belanden, hoewel deze deuren bij ons niet gebruikt mogen worden. In de technische documentatie van de fabrikant kan men bv. terugvinden: “deuren met weerstand 30 minuten”. Maar dat kan dan gaan over een deur EW30. Bij de aankoop van een branddeur ben je dus best extra voorzichtig”, zegt Dirk Van Kerckhove, directeur cluster afwerking van Embuild.
 
Het verschil tussen beide types deuren kan je op een aantal manieren zien.  In de eerste plaats op het Benor/ATG-attest van de deur, en bij deuren van buitenlandse makelij in het proefrapport of het classificatierapport dat je kan opvragen bij de fabrikant. Ook in het label dat op de deur is aangebracht vind je een verwijzing naar de Europese norm EN135012 en de vermelding EI1. Brandwerende deuren worden in bepaalde gebouwen verplicht. Wettelijk (bv. in zorginstellingen, hotels, openbare gebouwen enz.), maar soms ook door de opdrachtgever (via het bestek en het aannemingscontract).
 
Er is een periode geweest dat plaatsers van brandwerende deuren, meestal schrijnwerkers, hiervoor een opleiding moesten volgen en over een ISIB-label moesten beschikken. Die certificering van plaatsers van brandwerende deuren is vandaag echter niet langer wettelijk verplicht, wat niet wegneemt dat ze nog op vrijwillige basis kan gebeuren. Heel wat plaatsers blijven deze certificatie trouwens behouden om zich op die manier te kunnen onderscheiden als expert-plaatser. De certificering kan ook contractueel verplicht worden indien dit voorgeschreven wordt in het bestek. Gezien de afschaffing van de algemene verplichting kan en mag een particulier dus ook zelf brandwerende deuren plaatsen. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten