Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Belgische bedrijven onder druk door laattijdige betalingen

De financiële stabiliteit van bedrijven in België en de rest van West-Europa staat onder spanning. Eén van de oorzaken daarvan zijn laattijdige betalingen van b2b-facturen. Liefst 30% van de totale geldwaarde aan Belgische b2b-facturen bleef op de vervaldag onbetaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat kredietverzekeraar Atradius uitvoerde bij 216 Belgische bedrijven.. 

Belgische bedrijven onder druk door laattijdige betalingen
Gemiddeld blijven de facturen nog 21 dagen na vervaldatum onbetaald. “Door deze laattijdige betalingen door klanten in België en de rest van West-Europa betaalt een kwart van de Belgische bedrijven ook zijn eigen leveranciers te laat terug. Toch laten ondernemingen steeds vaker dan vorig jaar handelskredieten toe aan b2b-klanten.”
 
In België moeten bedrijven gemiddeld 52 dagen wachten op een betaling. Uit het onderzoek van Atradius blijkt dat de gemiddelde vooropgestelde betalingstermijn die Belgische bedrijven toelaten gelijkloopt met hun buurlanden. In België geven bedrijven gemiddeld een maand de tijd om te betalen. Wat wel uitzonderlijk is in België, is de grote hoeveelheid facturen die op de vervaldag onbetaald blijven.
 
“In België ligt de betalingstermijn normaal op 31 dagen, maar vele firma’s slagen er niet in om zich aan deze vervaldatum te houden. Gemiddeld merken we dat facturen pas 21 dagen na de vervaldatum betaald worden. In totaal zorgt dit voor een betalingstermijn van 52 dagen. Het is frappant dat Belgische bedrijven vaak drie weken te laat betalen, terwijl dat in Nederland maar tien dagen is. In totaal worden Nederlandse bedrijven gemiddeld zelfs twee weken eerder betaald dan hun Belgische collega’s”, zegt Christophe Cherry, managing director België en Luxemburg van Atradius.
 
Voorts wordt ook een brexit-effect opgemerkt. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en buurland Ierland staat men angstig ten opzichte van nakende faillissementen waardoor de betalingstermijnen in beide landen zijn ingekort. In het Verenigd Koninkrijk geeft men gemiddeld nog maar 20 dagen om te betalen ten opzichte van 24 dagen in 2018. In Ierland ligt deze grens nog iets hoger op 28 dagen, drie dagen minder dan vorig jaar.
 
In tegenstelling tot andere West-Europese landen, waar vooral gebruik wordt gemaakt van kredietwaardigheidscontroles, maakt men in België liever gebruik van aanmaningsbrieven. In West-Europa is dit een werkwijze die slechts door één op de vier bedrijven wordt gebruikt.
 
Eén op de drie bedrijven in West-Europa gebruikt echter wel kredietwaardigheidscontroles, waarmee het de meest gebruikte techniek is voor kredietbeheer. Koploper hierin is verrassend genoeg Griekenland. Daar voert meer dan de helft van de bedrijven kredietcontroles uit”, merkt Christophe Cherry op.
 
Ondanks het feit dat deze laattijdige terugbetalingen bedrijven onder druk kunnen zetten, kan een frequenter gebruik van handelskrediet en een versoepeling van de termijnen van de facturatie ook positieve gevolgen hebben. Zo kunnen bedrijven de groei van de binnenlandse vraag mee stimuleren en concurrerend blijven op de buitenlandse markten. In een klimaat van vertragende economische groei, dreigende onzekerheid over toekomstige betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU en een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China is het echter oppassen geblazen.
 
“Aangezien het wereldwijde bedrijfsklimaat is verslechterd en dit ook zorgwekkend zal blijven in 2020, is het belangrijk dat bedrijven zich indekken. Het risico op wanbetalingen stijgt wanneer men soepeler omspringt met handelskrediet en zijn termijnen. Denk er dus als bedrijf zeker eens over na om je in te dekken tegen de risico’s, bijvoorbeeld door een kredietverzekering aan te gaan en de kredietwaardigheid van een nieuwe klant te checken”, besluit Christophe Cherry van Atradius.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten