Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Bouwbedrijven niet gerustgesteld na akkoord federale regering

Bouwunie reageert op basis van een eerste lezing met gemengde gevoelens op akkoord van de federale regering. De tijdelijke kwijtschelding van de eerste twee kwartalen van volgend jaar van een deel van de sociale bijdragen is op zich natuurlijk positief, omdat dit de kost van de loonindexatie enigszins tempert. "Maar het gedeeltelijke uitstel van de twee laatste kwartalen van 2023 van de werkgeversbijdragen is slechts een rad voor de ogen draaien. Want in 2024 moeten de bedrijven de uitgestelde bijdragen toch volledig terugbetalen. Op die manier leggen we de basis van een hogere inflatie in 2024”, aldus Bouwunie. 

Bouwbedrijven niet gerustgesteld na akkoord federale regering
Frank Boston, La Fabrika Pixel s.l.
De organisatie is wel tevreden dat het systeem van flexi-jobs niet wordt uitgebreid naar de bouw. De bouw is ook geen vragende partij, omdat flexi-jobs niet op maat zijn van de sector. Wel betreurt de beroepsvereniging dat er geen maatregelen komen om wel extra volk naar de bouw te lokken, zoals een lastenverlaging voor bijkomende aanwervingen of op de twee laatste uren van een voltijdse tewerkstelling, iets wat Bouwunie al een tijdlang suggereert. Daarnaast is er in het akkoord weinig te lezen over bijkomende maatregelen om de hoge energiefactuur van de kmo-bedrijven te verlichten. Ook staat er niets over de verlenging van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw. "Een serieus gemiste kans, want die zekerheid is nodig voor zowel klanten als aannemers", besluit Bouwunie.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten