Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs

“De bouwsector heeft inderdaad nood aan extra werkkrachten, maar het systeem van flexi-jobs uitbreiden naar de bouwsector is niet de oplossing”, reageert Jean-Pierre Waeytens, de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, op een voorstel van Open VLD en MR in het kader van de federale begrotingsgesprekken. Beide liberale partijen suggereren om het systeem van flexi-jobs ook in andere sectoren te introduceren.

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs
“De bouw is alvast geen vragende partij. Flexi-jobbers zijn bedoeld om pieken en dalen op te vangen. In de bouw werkt men ook meestal voltijds. Maar onze bouwbedrijven hebben nood aan werkkrachten die permanent kunnen meedraaien. In de bouw kan je zonder ervaring heel moeilijk vanaf dag één al 100% meedraaien. Je hebt bepaalde kennis en vaardigheden nodig, soms zelfs een specifieke opleiding. Dat alles maakt het ad hoc inzetten van flexi-jobbers niet evident”, aldus Waeytens.
 
De beroepsorganisatie stelt op haar beurt als alternatief voor om de twee laatste uren van een voltijdse tewerkstelling van een bouwvakarbeider vrij te stellen van sociale bijdragen voor de werkgever. “Ook al heeft de bouw nood aan extra werknemers, we zien dat door de stijgende energie- en bouwmaterialenprijzen en loonkosten een vijfde van de bouwbedrijven overweegt om het met minder mensen te doen. De sociale bijdragen kwijtschelden voelt een werkgever meteen en heeft een directe impact. Tegelijkertijd zal dit alternatieve voorstel ook de stijgende kost van de driemaandelijkse loonindexaties in de bouw deels kunnen temperen”, besluit Waeytens.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten