Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Bouwunie relatief tevreden over Septemberverklaring

Bouwunie ziet een aantal positieve elementen in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. De beroepsorganisatie is tevreden met de steun aan bedrijven in de energiefactuur, al blijft het wachten op de concrete details. “Een op vijf bouwbedrijven zag zijn kosten voor energie het afgelopen jaar de hoogte ingaan. Zeker productiebedrijven zoals keukenbouwers of ramen- en deurenmakers kampen met energiekosten die ze niet meteen kunnen doorrekenen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder. De organisatie benadrukt dat de steunmaatregelen vooral toegankelijk moeten zijn voor de bouwbedrijven. Niemand heeft baat bij te strenge voorwaarden of administratief logge procedures. 

Bouwunie relatief tevreden over Septemberverklaring
Daniele Mezzadri
Bouwunie vindt het tevens een goede zaak dat de regering maatregelen neemt om verhuurders te stimuleren om hun verhuurwoning energetisch te renoveren. Die zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook voor werk bij de aannemers. De investering in warmtenetten, zonnepanelen en andere vormen van groene energie stemt Bouwunie eveneens tevreden. Ze is het project FTI genegen, en ziet samenwerkingsmogelijkheden met het WTCB. De bijkomende investeringen in de Blue Deal en het Sigmaplan vindt Bouwunie een eerste stap in de goede richting, al zal de Vlaamse regering nog wel bijkomende investeringen moeten doen om waterschaarste en droogte écht tegen te gaan.
 
Wel betreurt Bouwunie dat het merendeel van de bouwvakkers uit de boot valt voor de jobbonus, terwijl zij natuurlijk ook hun energiefactuur zien stijgen. Ten slotte vindt de beroepsvereniging nergens iets terug over de lastenverlaging voor bijkomende aanwervingen van mensen zonder ervaring of opleiding in de bouw in kmo’s.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten