Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Echo wil fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten

Echo, gespecialiseerd in voorgespannen prefab vloeroplossingen, wil tegen eind dit jaar zijn fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten. Dat werd bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. In 2013 moesten al eens 130 werknemers vertrekken en in 2020 nog eens 23. De overgebleven 61 personeelsleden verliezen nu ook hun baan. De fabriek in Zutendaal, waar bouwelementen voor de residentiële markt worden gemaakt, is niet bedreigd.

Echo wil fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten
De markt van voorgespannen betonwelfsels kende de voorbije jaren veel concurrentie, waardoor de prijzen daalden. Maar de grondstofprijzen bleven wel stijgen, waardoor de vestiging in Houthalen verlieslatend werd en het economisch niet langer haalbaar is om de fabriek open te houden. Het bedrijf wil nog produceren tot eind september. De komende weken zullen nog enkele orders worden afgewerkt. De vakbonden vinden een sluiting onaanvaardbaar.
 
Echo begon in 1950 met het vervaardigen van betonproducten in een atelier in Houthalen. In 1969 startte het bedrijf met de productie van vloerelementen uit voorgespannen beton. Dit was een voor die tijd revolutionaire techniek, die toeliet langere overspanningen te realiseren bij eenzelfde dikte. Echo is een onderdeel van de groep Prefaco en behoort sinds 2013 tot de Ierse betongroep CRH. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten