Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Een nabehandelde betonvloer van een coating voorzien? Verwijder eerst de nabehandeling!

Door een betonvloer die nabehandeld werd met een curing compound van een coating te voorzien, kan men het uitzicht ervan verbeteren en bijkomende prestaties verkrijgen (bv. bescherming tegen het indringen of inwerken van vloeistoffen of chemische producten). De film van dit nabehandelingsproduct moet na de uitharding van het beton wel altijd volledig verwijderd worden. Anders kan de schilder te kampen krijgen met hechtingsproblemen van de coating.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-25T113244.869
Buildwise

In de praktijk worden versgestorte betonvloeren vaak nabehandeld met een curing compound. Dit product wordt meestal over het oppervlak verneveld en vormt een film of curinglaag op het verse beton teneinde het uitdrogen van de toplaag te beperken. Hierdoor kan het beton – ook in de toplaag – onder ideale omstandigheden uitharden. De nabehandeling resulteert in een duurzamere betonvloer met een hogere oppervlaktesterkte en een betere scheurbeheersing in de eerste dagen na het storten van het beton. De verschillende nabehandelingsproducten en hun voornaamste kenmerken worden beschreven in de Franse norm NF P 18-370. De efficiëntie ervan wordt bepaald volgens de methode CEN/TS 14754-1. De aanwezigheid van een curinglaag heeft echter wel gevolgen voor het aanbrengen van een coating op de betonvloer.

HECHTING VAN COATINGS OP NABEHANDELD BETON

In het kader van de prenormatieve studie Concure II, gesubsidieerd door het NBN en de FOD Economie en in samenwerking met het CRIC-OCCN, werd de hechting van een aantal courante coatings (epoxy, polyurethaan en acrylaat) op de films van verschillende nabehandelingsproducten onderzocht.

Nabehandelingsproducten op basis van paraffine resulteren in een vettige, waterafstotende laag. Geen enkele van de gebruikte coatings liet hierop een goede hechting toe. Dit type curinglagen blijkt bovendien erg lastig op te ruwen en te verwijderen. Het gebruik van nabehandelingsproducten op basis van paraffine valt bijgevolg af te raden wanneer men de betonvloer wenst af te werken met een coating.

Nabehandelingsproducten op basis van harsen en polymeren (latex, acrylaat, polyvinylacetaat …) vormen een film waarvan de dichtheid en oppervlaktetoestand afhankelijk zijn van het type product en de gebruikte hoeveelheid. Bij de studie werd de hechting van de coatings op deze nabehandelingsproducten beoordeeld via een ruitjes- of kruisproef (NBN EN ISO 2409). Hieruit blijkt dat, zonder voorafgaande voorbereiding, geen enkele van de geteste nabehandelingsproducten op basis van harsen of polymeren een goede hechting met de diverse coatings mogelijk maakt (zie afbeelding 1). Wanneer de film van het nabehandelingsproduct verwijderd wordt (bij de studie gebeurde dit door te schuren), dan verkrijgt men wel een goede hechting (zie afbeelding 2).

Afb. 2 Goede hechting van een coating aangebracht op een nabehandelde betonnen vloerplaat waarbij de film van het nabehandelingsproduct volledig verwijderd werd vóór het aanbrengen van de coating.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-25T113221.065
Buildwise

CONTROLE VAN HET BETONOPPERVLAK

Het is dus belangrijk dat de curinglaag altijd verwijderd wordt vooraleer men overgaat tot het aanbrengen van een coating op een betonvloer. De firma die de coating dient uit te voeren, zou dus best zo vroeg mogelijk bij de opdrachtgever, de architect of het coördinerende bouwbedrijf moeten nagaan of er nabehandelingsproducten op de betonvloer voorzien zijn en of de fabrikant aanbevelingen formuleert voor het verwijderen van de curinglaag na het uitharden van het beton.

De firma die verantwoordelijk is voor het aanbrengen van de coating moet ook steeds de oppervlaktetoestand van het beton beoordelen. Zo moet er nagegaan worden of de oppervlakteruwheid aangepast is aan de voorziene coating en of er geen elementen aanwezig zijn die de hechting van de coating nadelig kunnen beïnvloeden, zoals een nabehandelingsproduct (maar ook een laagje cementmelk of lokale verontreinigingen). Nabehandelingsproducten zijn vaak wit of grijs, maar kunnen ook transparant zijn. Daardoor zijn ze niet altijd eenvoudig te detecteren. Deze controle dient dus nauwgezet te gebeuren.

Naast de controle van de oppervlaktetoestand moet de uitvoerder van de coating ook steeds het vochtgehalte van de betonvloer checken.

VERWIJDEREN VAN NABEHANDELINGSPRODUCTEN

De meest aangewezen manier om een curinglaag op basis van harsen of polymeren te verwijderen, is via mechanische weg. Welke techniek hiervoor het meest geschikt is, hangt af van:

  • de ruimtelijke situatie: de totale oppervlakte, de beschikbare ruimte en het aantal (kleine) hoeken
  • de mate van hechting van de curinglaag
  • de aard van de aan te brengen coating (gewenste oppervlakteruwheid).

De meest aangewende technieken zijn kogelstralen-gritstralen (grote ruimtes) en diamant- of papierschuren (zones met beperkte ruimte).

Frezen, slijpen of schaven is normaalgesproken niet noodzakelijk, maar kan soms nuttig zijn om de betonvloer een geschikte oppervlakteruwheid te geven. Bij het mechanisch verwijderen moet alle stof grondig weggenomen worden vooraleer men kan overgaan tot het aanbrengen van de coating.

Het gebruik van chemicaliën voor het verwijderen van curinglagen is niet aanbevolen. Solvent- of watergedragen afbijtmiddelen kunnen wel overwogen worden, voor zover ze door de fabrikant van het curing compound voorgeschreven worden. In voorkomend geval dient de gebruiker de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, de instructies uit het veiligheidsblad nauwgezet op te volgen en het betonoppervlak zeer grondig na te spoelen en te laten opdrogen.


De toepassing van zuren en alkaliën is afgeraden omdat ze kunnen leiden tot de vorming van zoutkristallen die later hechtingsproblemen (loskomen, blaasvorming …) kunnen veroorzaken.

Voor meer informatie over de controle en voorbereiding van betonvloeren vóór het aanbrengen van een coating verwijzen we naar de TV 277.


Bron: het artikel ‘Een coating toepassen op een nabehandelde betonvloer? Eerst de nabehandeling verwijderen!’ van dr. Tom Haerinck, projectleider, en dr. Emmanuel Cailleux, hoofd van het laboratorium ‘Bouwchemie’, in het Buildwise Magazine van mei-juni 2023. Dit artikel werd opgesteld in het kader van de Normen-Antenne ‘Afwerkingen’ met de financiële steun van de FOD Economie. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten