Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Een slimme gevel dankzij het Internet of Facades

Als co-initiator van Living Tomorrow demonstreert Schüco innovatieve aluminiumsystemen in een realistische setting. Centraal staat Internet of Facades (IoF), een kleine sensor die op alle gevelelementen wordt geplaatst waardoor ze gekoppeld kunnen worden aan het gebouwbeheersysteem.

Schermafbeelding 2024-02-13 145621
Schüco

Living Tomorrow in Vilvoorde, is een innovatieplatform waar bezoekers de toekomstige trends in wonen, werken en leven verkennen. Het is uitgerust met state-of-the-arttechnologieën, van de kleinste details tot de volledige gebouwschil. In totaal integreert de 50 m hoge blauwe toren 11 Schüco-systemen, waaronder de nieuwste raam-, deur- en schuifsystemen, Building Skin Control, Internet of Facades en geluid-reducerende raamelementen. 

De kracht van een slimme gebouwschil dankzij IoF 

De volledige gevel van Living Tomorrow is voorzien van sensoren en de Schüco IoF (Internet of Facades), een slimme tag op alle gevelelementen zodat via constante monitoring een digitale identiteit wordt gegenereerd. Dit geeft een beter beeld op de onderhoudscyclus en productupgrades worden op die manier efficiënt gepland en uitgevoerd. Dit garandeert een duurzame werking van het gebouw op lange termijn en verlengt de levensduur van de systemen.   

Alle gegevens zijn toegankelijk via de digital twin die IoF maakt, die de gebruiker altijd en overal kan opvragen met een smartphone via de IoF-app. Voor bewoners betekent dit meer inzicht, uitgebreide informatie en uiteindelijk langer genieten van zijn raam-, deur- en schuifsystemen. 

Circulariteit als prioriteit 

Schüco zet zich in voor de circulaire economie door elk onderdeel een unieke digitale identiteit te geven, met een ingebouwde cyclusteller. Dit maakt het mogelijk om de circulaire waarde continu te monitoren en de CO2-uitstoot te minimaliseren. 

Het systeem verzamelt en bewaart alle relevante informatie, waardoor de componenten langer in hun optimale staat blijven. Dit leidt tot een verlengde en meer duurzame levensduur van de producten. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten