Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Er is nog geen sprake van een renovatiegolf

Terwijl nieuwbouwkredieten blijven dalen, blijken de renovatiekredieten sterk toe te nemen. Ook de vergunningsaanvragen zitten jaar na jaar in een stijgende lijn. Embuild Vlaanderen wijst er naar aanleiding van Renovatiezondag echter op dat de aantallen onvoldoende blijven om te spreken van een echte renovatiegolf.

renovate-1186336_640
Stefan Schweihofer from Pixabay

Het aantal renovaties per jaar blijft schommelen rond de 1% van de woningen in Vlaanderen, maar om alle woningen tegen 2050 energiezuinig te maken, dient er jaarlijks zo’n 3% te worden verbouwd.

Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering ligt het aanpassen van de renovatieplicht op tafel. Hoewel het systeem van de energieprestatiecertifcaten (EPC) grondig moet worden bijgestuurd, blijft Embuild Vlaanderen een fervent voorstander van de maatregel. Er zijn tot wel 99 redenen te bedenken die de betaalbaarheid van wonen onder druk zetten, maar de renovatieplicht is er geen van.

Uit recente gegevens van notaris.be blijkt dat energiezuinige woningen in prijs blijven stijgen, terwijl woningen met een F-score erop achteruit blijven gaan. Embuild Vlaanderen stelt voor om van de renovatieplicht ook een renovatiekorting te maken. De bouwfederatie wil dat bij het te koop aanbieden van een woning via een zoekertje, niet alleen de vraagprijs en het EPC-label worden weergegeven, maar systematisch ook de reële ingeschatte kostprijs van de energierenovatie om tot het minimum label D en het maximum label A te geraken. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten