Flood4Cast kan wateroverlast voorspellen
Een nieuw rekenmodel geeft de informatie die nodig is om beter te anticiperen op mogelijke overstromingsscenario’s. Uren van tevoren kunnen voorspellen wanneer een stedelijk gebied dreigt te overstromen is lange tijd een droom geweest, maar dankzij het project ‘proactive flooding prediction’ kunnen hulpdiensten voortaan tot op het niveau van een straat voorspellen waar en wanneer wateroverlast kan optreden. Het project is een samenwerking tussen de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), imec City of Things, Hydroscan, de Brandweer Zone Antwerpen (BZA) en Water Link.
Wateroverlast wordt alsmaar een grotere uitdaging. Het zou een hele hulp zijn als stormen en hun impact nauwkeuriger zouden kunnen voorspeld worden. Flood4Cast geeft de hulpdiensten tot drie uur vooraf nuttige informatie zodat die beter kunnen anticiperen op mogelijke overstromingsscenario’s. Zo kunnen ze hun middelen doeltreffender inzetten en kan de schade door wateroverlast vermeden of op zijn minst beperkt worden.
Het algoritme maakt onder andere gebruik van realtime radarbeelden om de regenwolken te analyseren, aangevuld met realtime data van pluviometers en waterlevel-sensoren. De rioleringen worden in kaart gebracht en sensoren in de rioleringen meten in realtime hoeveel water vlot weg kan lopen doorheen de riolering.
De tool werd in een eerste fase gebouwd voor een testgebied dat de Antwerpse deelgemeenten Ekeren/Merksem omvat. De wateroverlast en de overstromingen waar deze gemeenten in het verleden mee hebben afgerekend, maakten van deze regio het ideale testgebied. Zeer zware regenbuien die in juni 2019 de gemeenten teisterden, werden dankzij de Flood4Cast zeer goed voorspeld.
In dit project waren de VITO en het ingenieursbureau Hydroscan verantwoordelijk voor de hydrologische expertise. Dit omvatte het opstellen van het rekeninstrument, de data-interpretatie en de uitbouw van een beperkt sensor-meetnet (de neerslag en de verschillende waterpeilen) en er werd advies gegeven over de wijze waarop de resultaten kunnen gevisualiseerd worden.