Genomineerden Prijs Publieke Ruimte 2017
Tijdens het Congres Publieke Ruimte op donderdag 30 maart in Lamot Mechelen vindt de tiende uitreiking plaats van de Prijs Publieke Ruimte. Sinds 2008 zet Infopunt Publieke Ruimte met deze trofee de beste openbare ruimtes in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Een onafhankelijke vakjury selecteert uit alle inzendingen voor het praktijkboek Publieke Ruimte vijf projecten. De vijf genomineerden komen uit Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Avelgem.
De genomineerden verschijnen samen met tientallen andere projecten in de jubileumeditie van het praktijkboek Publieke Ruimte dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een gerenommeerd standaardwerk voor iedereen die met openbare ruimte bezig is. De deelnemers aan het congres ontvangen een gratis exemplaar. Het congres wordt georganiseerd door Infopunt Publieke Ruimte (voorheen Steunpunt Straten) en richt zich tot openbare besturen, projectontwikkelaars, huisvestingsmaatschappijen, recreatieparken, schoolbesturen, vzw’s, enz.
De ingestuurde projecten moesten gerealiseerd zijn na 1 januari 2012 en voorlopig of definitief opgeleverd zijn. Ze moesten tevens een duidelijke meerwaarde hebben t.o.v. de vroegere situatie en betekenis voor een grote groep gebruikers. De (heringerichte) openbare ruimte heeft ook een hefboomeffect op de omgeving en/of op het lokale beleid (duurzame mobiliteit, gezondheid, kernversterking, citymarketing, toerisme, jeugd, sociale cohesie, lokale economie, …).
De prijs staat ditmaal in het teken van trendsettende en toekomstbepalende inrichtingen. Welke uitdagingen staan ons de komende decennia te wachten en welke rol speelt de inrichting van publieke ruimtes om hier antwoorden op te bieden? Hoe kunnen lokale besturen, wegbeheerders en andere opdrachtgevers zich vandaag oriënteren om openbare ruimtes aan te leggen die de komende decennia ‘futureproof’ zijn? Welke tendensen en ontwikkelingen inzake publieke ruimte staan vandaag nog in hun kinderschoenen, maar zullen in de komende tien, twintig, dertig jaar gemeengoed zijn? Dit zijn alvast de vijf genomineerden van dit jaar:
Rik Wouterstuin, Mechelen
Mechelen is dan wel omringd door enkele belangrijke natuurreservaten, toch is er in de historische binnenstad en de negentiende-eeuwse woongordel een belangrijk tekort aan parken en publieke tuinen. Als antwoord hierop ging de stad in 2013 van start met de opmaak en de uitvoering van een masterplan Tuinen en Parken. De Rik Wouterstuin is één van de eerste realisaties die hieruit voortvloeien.
Spoor Oost, Antwerpen
De voormalige containerterminal op de site Spoor Oost is in maart vorig jaar opengesteld als nieuwe publieke ruimte. Er kunnen evenementen plaatsvinden, hij doet bij Sportpaleis-evenementen dienst als parking en hij functioneert permanent als open en groene ruimte voor de buurt. Dit is een tijdelijke invulling, op middellange termijn zal hier een nieuw stadsproject ontwikkeld worden.
De Porre, Gentbrugge
Op de voormalige industriële site De Porre in Gentbrugge maakte de stad Gent ruimte vrij voor een groenzone. Door het meenemen van de geschiedenis van de site, het behoud van waardevolle muren en gebouwen, en de inbreng van groen en verharding kwam een nieuw park tot leven in de wijk Moscou-Vogelhoek.
Kunstkerk Bossuit, Avelgem
De leegstaande kerk van Bossuit kreeg een opmerkelijke en gesmaakte nieuwe bestemming. Ze is omgevormd tot een kunstige ruïne die dienst doet als publieke ruimte in open lucht en als nieuwe landmark aan de Schelde. De Kunstkerk Bossuit won de ‘Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2016’ in de categorie ‘Kunst in opdracht’.
Kapucijnenvoer, Leuven
De historische Voer, een zijriviertje van de Dijle, werd na meer dan een eeuw overwelving weer opengelegd. De Kapucijnenvoer is nu een aangename, groene verblijfsruimte. De chaotische verkeerssituatie is aangepakt en er werd een veilige schakel in de fietsas tussen de binnenstad, het Sportkot en de Arenbergcampus gecreëerd.
Congres
Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 30 maart wordt vooruitgeblikt naar de openbare ruimte van de toekomst. Vandaag werken aan de publieke ruimte van morgen, hoe doe je dat? Hoe gaan we om met uitdagingen die ons de komende decennia te wachten staan op het vlak van mobiliteit, gezondheid, klimaat, energie en demografie? Het zijn slechts enkele vragen die van 9 uur tot 20.30 uur aan bod zullen komen in congrescentrum Lamot.
Op het programma staan tevens nieuwe ontwikkelingen, veranderende processen, innovatieve producten en technologieën en visionaire inzichten. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, VUB-professor Pieter Ballon (auteur van ‘Smart Cities’), Bert Van Thilborgh (Futureproved), dr. Monique Simons (Universiteit Utrecht) en Bart Somers (burgemeester Mechelen) zijn slechts enkele van de vele sprekers.
Gedurende de dag kan telkens een deelsessie worden gekozen uit één van de vier hoofdthema’s die elk een aspect van toekomstgerichte publieke ruimte belichten: ‘Opruimen en plaats maken’ (over toekomstgericht en flexibel ruimtegebruik), ‘Energieke mobiliteit’ (de mobiliteit van morgen), ‘Leefruimte voor iedereen’ (de mens als centrale gebruiker) en ‘De toekomststad: niet te warm en niet te nat’ (over futureproof woonomgevingen).