Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Gerenoveerd Waterbouwkundig Laboratorium officieel ingehuldigd

De renovatie van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) in Borgerhout is afgerond. De hoofdgebouwen werden behouden en worden nu door een toren van 26 meter hoog en een L-vormige kantoorlus, met elkaar verbonden. Ook de daken van de hallen werden vernieuwd.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T095144.415
DMOW

De site van het expertisecentrum voor onderzoek en adviesverlening over waterbouwkundige, nautische, hydraulische, sediment-gerelateerde en hydrologische vraagstukken was verworden tot een onsamenhangend geheel van verschillende en te kleine bijgebouwen. In de nieuwe setting is gekozen voor een open kantoorinrichting met veel vergadermogelijkheden. Omdat sommige bestaande gebouwen waren opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed, werd het uitzicht ervan behouden. Er kwam echter een nieuw torengebouw bij voor het onthaal, een gespecialiseerde publieke bibliotheek en een auditorium. Daardoor zijn er voortaan meer mogelijkheden tot kennisdeling. Ook de volledige zone tussen de gebouwen werd opnieuw aangelegd. 

De nieuwbouw en de toren zijn bijna-energieneutraal. Het gebouw is beter geïsoleerd en wordt verwarmd door een hybride systeem van warmtepompen, ondersteund door bestaande gasketels en warmte gerecupereerd uit het MER-lokaal. 

Het ontwerp is van de hand van Architecten Achtergael en ook Studieburo Mouton, RCR Studiebureau en Daidalos Peutz ingenieursbureau werden ingeschakeld. Het totale kostenplaatje voor de toren, kantoorlus en renovatie bedraagt 11,5 miljoen euro.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten