Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Glazen plafond zoekt sloophamer

Amper 14 procent van de managers is een vrouw. Slechts 4 procent is CEO. En dat is de algemene situatie: in de bouwsector zijn vrouwen op hoog niveau nog schaarser. Het glazen plafond raakt maar niet gebroken. Hoe ervaren vrouwelijke leiders hun positie? Lopen zij nog vast in stereotype rolpatronen of liggen de gelijke kansen nu toch binnen het bereik? Wij vroegen het aan drie chefs met ballen aan het lijf.

Podcast 4
Op de statige erfgoedlocatie van Tours & Taxis in Brussel ontmoetten drie powerladies elkaar voor een gesprek rond vrouwelijk leiderschap: Sara Vercauteren en Anja Peleman delen een verleden als communicatiedirecteur en persmanager bij DPG Media. Vandaag zijn ze beiden managing director van het pr-bedrijf Bepublic (dat met Bereal ook een divisie heeft in de vastgoedcommunicatie). An Warrens is samen met haar echtgenoot zaakvoerder van het Waaslandse KDS Bouw & Renovatie.

Alleen maar mooi wezen 

“Jij ziet er alvast goed uit. Dat heb je dan toch al mee.” Op die manier ‘complimenteerde’ een mannelijke medekandidaat An Warrens bij de verkiezing voor Vlaamse Jonge Ondernemer. De Bouwvrouw van het Jaar leerde als jonge legerofficier communicatief haar mannetje staan, maar hierop had ze geen antwoord klaar. “Achteraf gezien, had ik mijn pitch voor de jury gewoon overboord moeten gooien en zeggen: dat soort uitspraken is de reden waarom jullie voor mij moeten kiezen. Het steretype denkbeeld dat je als vrouwelijke bedrijfsleider alleen maar mooi zit te wezen, vond ik heel confronterend.” 
 
Met zulke expliciete vooroordelen kreeg Sara Vercauteren nog niet af te rekenen. Naar eigen aanvoelen heeft de voormalig kabinetswoordvoerder in haar carrière alle kansen gekregen, van vrouwen én van mannen. “Wel zag ik in de politiek dat vrouwelijke politici veel bagger over zich heen krijgen. Hoe ze op sociale media op hun uiterlijk worden aangevallen, is echt wel van een ander niveau dan wat mannen moeten doorstaan. Als we vrouwen effectief naar topniveaus willen krijgen, zullen we ze toch op een meer respectvolle manier moeten behandelen.” 

Leiding geven met hoofd en hart

Verschillen in leiderschapsstijl tussen man en vrouw zijn vaak heel persoonsgebonden, beamen de drie tafelgenoten. Hokjesdenken is aan het gezelschap niet besteed. “Misschien durven mannen iets meer naar voren treden”, oppert Sara Vercauteren. “Vrouwen kunnen de boodschap soms beter brengen omdat ze doogaans ook beter luisteren”, meent An Warrens. “Leiding geven met hoofd en hart”, zo benoemt Anja Peleman het. “Denk aan de coronacrisis, waar vrouwelijke leiders wereldwijd het opvallend goed hebben gedaan. Ze zijn meteen in een heel menselijke retoriek gestapt en hebben veel gesproken over de gezamenlijke kracht van de bevolking. Ligt die manier van communiceren meer in de vrouwelijke dan in de mannelijke natuur? Het is moeilijk om te veralgemenen”, vindt de Bepublic-frontvrouw. “Zelf vind ik het als leidinggevende vooral heel fijn om samen met anderen tot een verhaal te komen en dat verhaal tezamen ook mooier en beter te maken.” 
 
In een sector waar nog weinig vrouwelijke rolmodellen zijn, loont het de moeite om de sterke vrouwen in de spotlights te zetten, klinkt het eensgezind. Daarom is een award als Bouwvrouw van het Jaar absoluut nuttig. “Mij heeft deze erkenning alvast ontzettend veel energie gegeven”, verklaart An Warrens. “Als ik hiermee ook maar iemand kan inspireren om vol te gaan voor wat hij of zij graag doet, dan is mijn missie geslaagd.” 
 
Het uitgebreide gesprek leest u hier en is te beluisteren hier!

Sara Vercauteren

Anja Peleman

An Warrens
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten