Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Goede cijfers voor North Sea Port

North Sea Port, het 60 km lange grensoverschrijdende havengebied van Vlissingen in Nederland tot Gent in België, boekte vorig jaar een nettoresultaat van 26,4 miljoen €. De opbrengsten liggen met 106 miljoen € 6,5% hoger dan in 2017 (indien de fusiehaven toen zou bestaan hebben). De havengelden zorgen voor 43 miljoen € omzet (een stijging met 9%), de uitgifte van gronden voor 47 miljoen € (+ 6%).

north sea port
©Joop Hoek - stock.adobe.com

De operationele kosten bleven in 2018 onder controle en bedragen 50 miljoen € dankzij de eerste synergieën van de fusie. Dat is 2% lager dan in 2017, ondanks een toename met 1,7 miljoen € voor het onderhoud en beheer van de infrastructuur tot een totaal van 10,9 miljoen €. Het operationele resultaat kende hiermee een stijging met 8% naar 54,8 miljoen €.

Uit de zeer positieve operationele cashflow van 37,1 miljoen € konden de afgesproken bijdragen aan de sanering van het Thermphosterrein en de Nieuwe Sluis Terneuzen vorig jaar volledig gefinancierd worden. Investeringen in infrastructuur zorgden per saldo voor een licht negatieve cashflow van 4,6 miljoen €.

North Sea Port ziet de grondomzet door concessies en erfpachten en door het volume aan goederenoverslag gestaag stijgen, samen met de omzet. Dit stemt de fusiehaven positief voor de verdere toekomstige ontwikkeling van het grensoverschrijdende havengebied. De eerste maanden van dit jaar tonen dat de positieve resultaten zich vooralsnog voortzetten, zij het dat de toename van de overslag en de omzet ten opzichte van 2018 beperkt blijft.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten