Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Groen pvc-ramen besparen 90% CO2

Kömmerling maakt voortaan duurzame kunststof van restolie op houtbasis in plaats van fossiele grondstoffen. Dat resulteert in een vermindering van 90% CO2-uitstoot in vergelijking met traditioneel pvc. De eerste toepassing is te zien in de padelclub van voormalig toptennisster Sabine Appelmans in Asse.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-13T171622.376
Kömmerling

Pvc kon al gerecycleerd worden maar Kömmerling gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met grondstofleverancier INEOS Inovyn lanceert het bedrijf het eerste pvc uit hernieuwbare grondstoffen. Ethyleen, dat essentieel is voor het productieproces van pvc, wordt daarbij gewonnen uit tallolie in plaats van uit nafta uit de olie-industrie. Tallolie is een restproduct van de papierindustrie. Het eindproduct, bio-attributed pvc, zorgt voor een besparing van 1,8 kg CO2 voor elke kilogram pvc.

“Het materiaal kan, in tegenstelling tot andere biologisch gebaseerde materialen, minstens 400 jaar meegaan en de CO2-besparingen zijn significant hoog”, zegt productmanager Pieter-Jan Declercq. “Binnen vijftig jaar zullen de eerste bio-attributed pvc-ramen 100% gerecycleerd worden, waardoor nog eens 90% extra CO2-uitstoot wordt bespaard, vergeleken met de productie van een nieuw raam.”

Het eerste project van Kömmerling waar deze innovatie wordt toegepast, is het clubhuis van Bola Padel in Asse. De eigenaars van de club, waaronder voormalig toptennisster Sabine Appelmans, kozen voor de allernieuwste ecologische bouwmaterialen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten