Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Grootste campusuitbreiding ooit voor VUB

Op de campus Humanities, Sciences en Engineering van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek werden zopas de nieuwe gebouwen I, X en Y feestelijk ingehuldigd. Met dit nieuwe opvallende en milieuvriendelijke complex dat onder meer extra onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur omvat, vergroot de universiteit haar capaciteit na de aanhoudende groei van de voorbije jaren. Voor de realisatie van dit nieuwbouwproject dat 61 miljoen € kostte, werkte de universiteit samen met het Brusselse architectenbureau Conix RDBM Architects.

Grootste campusuitbreiding ooit voor VUB
Het nieuwe IXY-complex is gelegen aan de Triomflaan en beslaat ruim 33.000 m². In het I-gebouw bevinden zich veertien leslokalen en auditoria die zijn uitgerust met de allernieuwste technologische lesmogelijkheden. Het X-gebouw omvat 650 nieuwe studentenkamers en verschillende universiteitsdiensten voor studenten, zoals de diensten huisvesting, studentenfinanciering en studentenjobs. 
 
 
Het pilaarvormige gebouw Y met tentoonstellingruimtes, een bar en een concertzaal wordt de uitvalsbasis van Pilar, de Brusselse cultuurwerking die het legendarische KultuurKaffee opvolgt. Op de bovenste verdieping van dit gebouw is er tot slot een bijzondere raadszaal voorzien die onder andere gebruikt zal worden door de raad van bestuur, de Universiteitsraad en voor persconferenties. Het gehele IXY-complex is de grootste uitbreiding van de VUB-hoofdcampus sinds haar oprichting vijftig jaar geleden.
 
 
De drie moderne gebouwen zijn opgetrokken langs een nieuwe laan omgeven door bomen die het hart van de campus verbindt met de rand aan de Triomflaan. De universiteit wil zo haar kenmerkende groene karakter benadrukken, maar ook een duidelijke toegangspoort creëren tussen de campus en de omgeving. 
 
 
“Een nauwere band bekomen tussen de academische wereld en de maatschappij, tussen de VUB en Brussel is één van onze belangrijkste speerpunten. We doen dat al via verscheidene projecten zoals weKONEKT.brussels, maar nu toont onze campus echt die missie. De laan biedt ten eerste een inkijk in onze campus van buitenaf en vergemakkelijkt de toegang van Brusselaars naar de campus. Voor onze studenten leidt het pad dan weer lijnrecht naar de stad ” vertelt VUB-rector Caroline Pauwels.
 
 
Bij de bouw werden ook daglichtsturing, aanwezigheidsdetectoren, verwarmings-en afkoelsystemen met warmterecuperatie, warmtepompen en systemen om regenwater te recupereren geïnstalleerd om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het totale project kostte 61 miljoen € en werd gefinancierd via de uitgifte van obligaties.
 
 
Deze campusuitbreiding moet de sterke groei van de universiteit helpen opvangen. Dit jaar noteerde de VUB liefst 17% meer inschrijvingen dan vorig academiejaar. Deze groei situeert zich zowel bij de bachelor- als masteropleidingen (respectievelijk 14 en 21%) en over alle faculteiten heen, in het bijzonder bij Rechten en Criminologie, Psychologie en Educatiewetenschappen, maar is ook heel sterk bij de opleidingen Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen. Daarnaast telt de universiteit dit jaar 10% meer generatiestudenten. Het aantal studenten aan de VUB gaat al langer in stijgende lijn. In het academiejaar 2008-2009 telde de unief 9.687 studenten, vandaag zijn er dat 16.508.
 
 
Voorts vinden alsmaar meer buitenlandse studenten hun weg naar de Brusselse universiteit. In 2017-2018 studeerde namelijk een kwart meer internationale studenten aan de VUB in vergelijking met het jaar voordien. Meer dan de helft van hen is afkomstig uit niet-Europese landen.
 
Tot slot is er ook op vlak van wetenschappelijk onderzoek een duidelijke groei merkbaar. Tussen 2012 en 2019 steeg het budget voor wetenschappelijk onderzoek van 77 naar 98 miljoen €. In die periode groeide ook het aantal doctoraten per jaar van 185 naar 253. Vandaag telt de universiteit twee keer zoveel actieve spin-offs in vergelijking met tien jaar geleden.
 
 
“Het succes van de VUB is een combinatie van verschillende factoren. We staan intussen bekend als een warme, open en kleinschalige universiteit waar het vrij denken en vrij onderzoek centraal staat. Dat spreekt studenten en wetenschappers duidelijk aan. Ook onze ligging in Brussel, de hoofdstad van ons land en het hart van Europa is een belangrijke troef. Dat is in het bijzonder zo voor studenten afkomstig uit het buitenland. We hopen deze positieve tendens uiteraard verder te zetten en onze positie in binnen-en buitenland te versterken.” besluit Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten