Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Helft bouwbedrijven heeft activiteiten al moeten opschorten

Meer dan de helft van de bouwbedrijven heeft zijn activiteiten al moeten opschorten omwille van leveringsproblemen, de prijzen van bouwmaterialen of op vraag van de klant. De stopzetting van de activiteiten geldt weliswaar vrijwel altijd voor een korte periode. Dat blijkt uit een enquête van Embuild die werd afgenomen tussen 6 en 13 september en waaraan 317 aannemers en installateurs meewerkten. 

Helft bouwbedrijven heeft activiteiten al moeten opschorten
Richard - stock.adobe.com
Vier op de tien aannemers en installateurs schorten hun werken tijdelijk op omwille van leveringsproblemen van bouwmaterialen. Een kwart doet dat omwille van de prijzen van de materialen. Dat toont aan dat het voor wat betreft de prijs en de aanlevering van bouwmaterialen nog steeds niet veel beter gaat.
 
Drie op de tien aannemers schort de werken dan weer tijdelijk op omdat de klant het vraagt. Het kan dan gaan om financiële redenen, maar vaker nog om technische redenen, zoals bijvoorbeeld een vertraging op de bouwwerf, waardoor de ene bouwpartner nog niet meteen aan zet kan komen.
 
“Bovendien vreest 55% van de bouwondernemingen de komende drie maanden één of meer werven tijdelijk te zullen moeten opschorten omwille van leveringsproblemen, 42% omwille van de te hoge materialenprijzen, 38% op vraag van de klant en 31% omwille van de hoge energieprijzen”, aldus Niko Demeester, CEO van Embuild.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten