Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Helft van de bouwbedrijven maakt geen winst meer

Vier op de tien bouwbedrijven draaien vandaag gelijk. Eén op de tien werkt zelfs met verlies. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie naar aanleiding van de voorbije Open Bedrijvendag. “Dit is ongezien en op langere termijn uiteraard niet alleen nefast voor de gezondheid van het bedrijf, maar ook voor de economie in het algemeen. Meer faillissementen dreigen. Naar de reden moeten we niet ver zoeken. De prijzen voor bouwmaterialen, grondstoffen en energie blijven hoog en onze aannemers willen of kunnen die niet altijd doorrekenen aan de klant”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. 

Helft van de bouwbedrijven maakt geen winst meer
Andreas G. Karelias
Ook is het vaak zo dat aannemers nu projecten uitvoeren die een jaar geleden of langer door de klant zijn goedgekeurd. De offerte hield toen geen rekening met eventuele prijsstijgingen, dus de aannemer moet de werken uitvoeren aan de prijs die toen is afgesproken. Terwijl hij de materialen nu wel moet aankopen aan een veelvoud van toen. Bij nieuwe offertes of contracten raadt Bouwunie aannemers aan om te werken met ofwel dagprijzen, ofwel met een geldigheidsdatum van de prijzen, ofwel met een prijsherzieningsclausule (ook voor sleutel-op-de-deur of verkoop op plan). 
 
Voor lopende of afgesloten overeenkomsten moeten de bouwbedrijven rekenen op de goodwill van de klanten om de prijsstijgingen alsnog door te rekenen. Een prijsherziening werkt in principe in twee richtingen: dalen de prijzen, dan betaalt de klant minder. “In de praktijk zijn er zeker klanten die hier begrip voor tonen, ondanks de moeilijke tijden. Ze aanvaarden de prijsstijging of ontmoeten elkaar in het midden”, aldus Waeytens.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten