Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Het Facilitair Bedrijf wordt de enige aankoopcentrale

Vlaams minister-president Jan Jambon, tevens bevoegd voor de beleidsdomeinen ICT en Facilitair Management, wil tijdens de komende regeerperiode het gemeenschappelijke dienstencentrum vastgoed, facilities en overheidsopdrachten versterken. Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid wordt de enige aankoopcentrale.

Het Facilitair Bedrijf wordt de enige aankoopcentrale

Jambon stelt vast dat het aanbesteden van ondersteunende diensten en goederen vandaag vaak afzonderlijk per entiteit gebeurt. Hierdoor worden kansen gemist om volumes te bundelen en meer marktstimulerend te kunnen werken. Een gecentraliseerd aankoopbeleid verhoogt niet enkel de efficiëntie binnen de Vlaamse overheid maar moedigt ook de keuze voor duurzame en circulaire aankopen aan.

Zoals afgesproken in het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 stelt Jambon Het Facilitair Bedrijf aan als enige aankoopcentrale voor gangbare en gebruikelijke ondersteunende goederen en diensten. Zowel contracten die ten dienste van iedereen zijn als contracten waar bij meer entiteiten in dezelfde vorm behoefte naar is, zullen alleen nog door Het Facilitair Bedrijf in de markt worden gezet.

Om ook voor de advisering inzake overheidsopdrachten een optimale end-to-end dienstverlening te kunnen bieden aan de verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid, zal Jambon het beleid, de adviesverlening, de kennisdeling en de  behandeling van gedingen omtrent overheidsopdrachten centraliseren bij Het Facilitair Bedrijf. De gewestelijke aspecten rond overheidsopdrachten worden eveneens opgenomen in het beleid van Het Facilitair Bedrijf. 

Digitalisering


Met betrekking tot het investeren in de digitalisering van de overheidsprocessen, vindt de minister-presisent het belangrijk dat verdere stappen worden gezet in het digitaal afhandelen van overheidsopdrachten zodat Vlaanderen daarin blijvend een voortrekkersrol kan opnemen. Jambon voorziet de nodige toepassingen en informatiedeling voor een professionele ondersteuning van de verschillende entiteiten.

Op het vlak van gebouwen bevestigt het Vlaamse regeerakkoord dat de broeikasgassen in 2030 met 40% gereduceerd moeten worden ten opzichte van 2015. De eigen Vlaamse doelstelling wordt vanaf 2020 op het vlak van primaire energiebesparing van het gebouwenpark (inclusief de technische infrastructuur en exclusief onroerend erfgoed) verscherpt naar 2,5% per jaar.

Patrimonium

Jambon stelt dat de gebouwen van de Vlaamse overheid dan ook tot de top moeten behoren op het gebied van duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen. Het vastgoedbeleid en -beheer is momenteel verspreid over heel wat entiteiten binnen de Vlaamse overheid, wat leidt tot een diverse aanpak en niveauverschillen in de professionaliteit.

De minister-president wil het beleid en het beheer van het patrimonium op een gemeenschappelijk niveau organiseren om een (kosten)efficiëntere organisatie en een betere benutting van dit patrimonium te bekomen. In eerste instantie zullen de kantoorgebouwen samen met het vastgoed- en facilitair beheer worden overgedragen aan Het Facilitair Bedrijf. Andere gebouwen kunnen op vraag van de entiteiten eveneens overgedragen worden. Het Facilitair Bedrijf krijgt de regierol van die operaties.

Met Het Facilitair Bedrijf als belangrijke vastgoedpartner wil Jambon ook de uitrol van Building Information Management (BIM) in de Vlaamse overheid ondersteunen. Naast een betere benutting levert deze aanpak ook efficiëntiewinsten op inzake onthaal, catering, schoonmaak en technisch beheer. De diverse entiteiten van de Vlaamse overheid hoeven zich dan enkel te focussen op hun kerntaken.

Het patrimoniumbeleid en -beheer wordt een voorbeeld op het vlak van milieu- en energie-efficiëntie, gestoeld op certificatiesystemen (ISO50001, ISO14001) en instrumenten (GRO) en biedt zo een antwoord op de klimaatuitdagingen. Het Facilitair Bedrijf hanteert de duurzaamheidsmeter GRO bij alle bouwprojecten onafhankelijk van schaal en functie, om zijn ambitie op het vlak van duurzaamheid en circulair bouwen te realiseren.

De ambitie van GRO is om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte en comfortabele gebouwen te komen. In de nieuwe versie wordt dan ook sterk ingezet op circulair bouwen. GRO kan voor alle functies gebruikt worden: kantoorgebouwen, toeristische infrastructuur, residentiële gebouwen, gemengde functies,… onafhankelijk van de grootte van een bouwproject.

Dienstvoertuigen

De CO2-emissies ten gevolge van het brandstofverbruik in dienstvoertuigen moeten tegen 2030 met 40% verminderen ten opzichte van 2015. Duurzaam mobiliteitsgedrag wordt gestimuleerd, evenals het voorkomen van verplaatsingen en de vergroening van het wagenpark. Hiermee zal rekening worden gehouden bij de opmaak van nieuwe raamcontracten voor de aankoop van voertuigen.

Om de kennis inzake mobiliteit binnen de Vlaamse overheid samen te brengen en te kunnen delen, het wagenpark te vergroenen en de entiteiten te kunnen ontzorgen, wordt het beheer van de dienstvoertuigen van de Vlaamse overheid eveneens ondegebracht bij Het Facilitair Bedrijf. Dit moet leiden tot een betrouwbare en volledige rapportering, die een verdere uittekening van het beleid kan ondersteunen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten