Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Hete zomer zorgt voor productiviteitsverlies

De aanhoudende hitte en droogte maakt de heropstart van de bouwactiviteiten na de bouwvakantie voor heel wat bedrijven een flink stuk lastiger. Bouwwerven worden noodgedwongen stilgelegd, onder meer omwille van fysieke klachten van het personeel. De grootste knelpunten blijken het storten van beton en de verwerking van cementgebonden materialen, omdat die te snel drogen.

heet weer
John Smith - stock.adobe.com

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseerde een rondvraag bij een aantal bouwbedrijven. Velen hebben het over een aanzienlijk productiviteitsverlies. Van de bouwbedrijven die de enquête hebben beantwoord, heeft slechts 9% niet te lijden onder de hete zomer. Bijna 70% noteert een productiviteitsverlies van minstens 10% en dat kan oplopen tot boven de 30%.

De meest voorkomende maatregel om aan de hitte te ontsnappen is vroeger beginnen met werken (omstreeks 6 uur ‘s ochtends) zodat men reeds vóór de grootste namiddagwarmte kan stoppen. Zeven op de tien bouwbedrijven doet het op die manier. Een derde van de bedrijven last extra pauzes in. Meer dan een derde van de bouwbedrijven werkt zoveel mogelijk in schaduwrijke zones. Bouwbedrijven voorzien ook extra water (72%) en zonnebrandolie en zonnebrillen (27%) voor hun arbeiders.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten