Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Kwart van de kmo’s maakt dit jaar verlies door energiecrisis

De kmo’s en zelfstandigen worden verpletterd door de hoge energiefacturen. Uit een recente bevraging die Unizo voerde bij 1.143  ondernemers, blijkt dat een kwart van hen momenteel verlieslatend is. Slechts 7% slaagt erin de stijgende kosten door te rekenen. Vele kmo’s kunnen of durven dat niet uit angst om klanten te verliezen. Intussen blijven de energieprijzen crescendo gaan. 

Kwart van de kmo’s maakt dit jaar verlies door energiecrisis
“Bovendien moet het ergste nog komen, want momenteel heeft bijna de helft van de bedrijven nog een vast elektriciteitscontract. Zij zijn dus nog relatief beschermd de recente prijsstijgingen. Voor meer dan een derde van de ondernemers is de gasprijs al minstens verdubbeld, een vijfde heeft een stijging van meer dan 200% te verwerken gekregen. Voor elektriciteit is de prijs voor bijna een kwart van de ondernemingen al minstens verdubbeld”, aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
 
Unizo betreurt dat de overheid in deze energiecrisis nog geen acties heeft genomen om bedrijven te helpen. De maatregelen zijn quasi uitsluitend gericht op gezinnen. “Deze crisis wordt erger dan de coronacrisis. Een ondersteuningsmechanisme zoals dat werd uitgewerkt tijdens de coronapandemie,  betekent voor veel bedrijven het verschil tussen failliet gaan of overleven. Duitsland en Frankrijk hebben intussen al een dergelijk steunsysteem uitgewerkt. Dat betekent dat onze kmo’s momenteel nog een extra concurrentieel nadeel ondervinden”, aldus Van Assche. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten