Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Mag een overheid zichzelf nog een vergunning geven?

Als een gemeente zelf een omgevingsvergunning nodig heeft, bij wie moet ze die dan aanvragen? De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) meldt dat daarover plots juridische onzekerheid bestaat door een recente uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb). Die vernietigde de omgevingsvergunning voor de reconversie van een wasserijsite in Sint-Amandsberg (Gent). Terwijl het decreet de provincie bevoegd maakt voor dergelijke dossiers als er effectief een milieueffectrapport (MER) nodig is, oordeelt de RvVb nu dat dit ook moet gelden voor dossiers die slechts ‘screeningsplichtig’ zijn, waar de omgevingsambtenaar nog moet oordelen of een MER nodig is.

Mag een overheid zichzelf nog een vergunning geven
Catalin - stock.adobe.com

De Europese MER-richtlijn laat toe dat aanvrager en beslisser tot hetzelfde overheidsniveau behoren, maar vereist wel dat de overheid dan “een passende scheiding aanbrengt tussen conflicterende functies” (art. 9bis Richtlijn 2011/92/EU van 13 december 2011). Het decreet deed dit op twee manieren. Als er effectief een MER nodig is, dan moet een gemeente haar aanvraag indienen bij de provincie (art. 15/1 Omgevingsvergunningsdecreet). Als het slechts “screeningsplichtig” is, dan mag een overheid haar eigen aanvraag behandelen maar de omgevingsambtenaar moet dan beslissen of een MER nodig is, niet het vergunningverlenend orgaan (art. 20, 2de lid Omgevingsvergunningsdecreet).

Die tweede oplossing zou in strijd zijn met de Europese regels omdat volgens de RvVb een gemeentelijke omgevingsambtenaar “redelijkerwijze niet ‘op objectieve wijze’ kan oordelen” of een MER nodig is. De RvVb vindt dat ook die dossiers naar de provincie moeten. Dat de aanvrager niet de gemeente zelf is maar het autonoom gemeentebedrijf is (een aparte rechtspersoon met een apart bestuur) is blijkbaar ook onvoldoende als functiescheiding. De verliezende partijen in deze zaak laten de uitspraak nog juridisch onderzoeken om te overwegen of ze ertegen naar de Raad van State zouden stappen. Het Departement Omgeving komt binnenkort met een advies over de gevolgen van deze uitspraak.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten