Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten Belgische bouwmarkt

“Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten de Belgische bouwmarkt. Momenteel is er veel werk in de bouwsector, maar door oneerlijke concurrentie blijft de druk op de prijzen groot,” reageert gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie op de cijfers inzake sociale fraude die minister Philippe De Backer bekend maakte.

Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten Belgische bouwmarkt

Bouwunie is tevreden met de goede resultaten inzake de bestrijding van sociale fraude, maar waarschuwt dat de strijd nog niet gestreden is. “Buitenlandse aannemers die zich bezondigen aan sociale dumping lappen de regels inzake loon- en arbeidsvoorwaarden lustig aan hun laars. Deze misbruiken moeten blijvend aangepakt worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens.

De strijd tegen sociale fraude heeft de voorbije vijf jaar meer dan één miljard € opgeleverd. De opbrengst is de jongste jaren sterk gestegen. De inspanningen van de federale regering hebben dus geloond. Bouwunie is vragende partij om deze strijd voort te zetten met gerichte controles.

Vooral de aanpak van malafide buitenlandse ondernemingen moet voor de beroepsvereniging een prioriteit zijn. In 2018 waren in België 141.330 gedetacheerde arbeidskrachten uit andere EU-landen actief. 47% van die buitenlandse werkkrachten werkt in de bouwsector.

Negatieve druk op de prijzen

Naast het probleem van sociale dumping heeft de sector ook te kampen met legale maar oneerlijke concurrentie van buitenlandse arbeiders. Door de toepassing van Europese regels blijven gedetacheerde buitenlanders hun vaak lage sociale bijdragen in het land van herkomst betalen. Dit zorgt voor een negatieve druk op de prijzen.
 
“De sector heeft deze instroom van arbeiders nodig, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten. Naast het feit dat een aantal buitenlandse bedrijven de regels niet naleeft en zich bezondigt aan sociale dumping, zijn er ook buitenlandse bedrijven actief op onze markt die ondanks het respecteren van het gros van de Belgische regels en verplichtingen nog steeds aan veel lagere prijzen kunnen werken dankzij de Europese regels inzake sociale zekerheid bij detachering.”

“Hoewel dit wettelijk in orde is, blijft dit wraakroepend en oneerlijk ten opzichte van de in België gevestigde bouwbedrijven. De orderboeken zitten momenteel goed vol, maar de prijzen die de aannemers kunnen aanrekenen zijn daardoor niet in verhouding gestegen. Dat blijkt ook uit de jongste bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal voorstel,” besluit Jean-Pierre Waeytens.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten