Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Mechelen krijgt 2 miljoen euro voor digitaal bouwplatform

Via het relanceproject ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve en digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. Mechelen diende een projectvoorstel in waar mensen op een digitaal platform bouwgerelateerde vragen kunnen stellen en dat een vlottere afhandeling van omgevingsaanvragen mogelijk maakt. De Dijlestad trekt het project, maar zeventig lokale besturen sloten zich hierbij aan. Mechelen mag rekenen op twee miljoen euro Vlaamse investeringssteun.  

Mechelen krijgt 2 miljoen euro voor digitaal bouwplatform
Igor Dmitriev - stock.adobe.com
Mechelen en de deelnemende lokale besturen willen een digitaal platform creëren om de processen rond omgevingsaanvragen te vereenvoudigen, te uniformeren en te automatiseren. Door de krachten te bundelen en met steun van de Vlaamse regering, moeten burgers of professionals niet meer tot op het gemeentehuis komen als ze een vraag hebben over hun bouw, maar kunnen ze met hun vragen online terecht op het platform.
 
Tegelijk vermindert ook de papieren rompslomp. Medewerkers van de Bouwdienst worden zo ontlast van repetitieve vragen en opdrachten zonder meerwaarde waardoor ze efficiënter ingezet kunnen worden. Jaarlijks krijgt de Mechelse Bouwdienst 1.600 aanvragen voor omgevingsdossiers en 5.800 bouwgerelateerde vragen (voortrajecten, notarissen, meldingen,...). Het project ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse overheid om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van Covid-19. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten