Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Nieuwe architectuurprijs bekroont innovatieve woonprojecten

Met de nieuwe driejaarlijkse Renaat Braemprijs bekroont de Provincie Antwerpen projecten die de kwaliteit en de meerwaarde van nieuwe woonvormen beklemtonen. Van 20 november tot en met 20 december 2023 kunnen projecten worden ingediend.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-23T161519.387
Kris Vandevorst – Beeldbank Erfgoed Vlaanderen

De nieuwe prijs wil de noodzaak benadrukken om te zoeken naar nieuwe woonvormen die aansluiten bij de veranderde samenleving. De bevolking wordt ouder, er zijn meer alleenstaanden en het aantal samengestelde gezinnen groeit. Een klassieke eengezinswoning of appartement is in die context niet altijd ideaal. Ook maatschappelijke uitdagingen, zoals vereenzaming, schaarse bewoonbare ruimte en duurzaamheid spelen daarbij een rol.

Een vakjury zal uit alle inzendingen acht projecten selecteren. Na een bezoek aan de projecten duiden zowel de vakjury als een publieksjury één laureaat aan. Geïnteresseerden voor de publieksjury kunnen zich kandidaat stellen via www.renaatbraemprijs.be. 

Daarnaast krijgen ook alle inwoners uit de provincie Antwerpen de kans om via de website hun stem uit te brengen. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 mei 2024 in het provinciehuis in Antwerpen.

Renaat Braem (1910-2001) was een sociaal geëngageerd Belgisch architect. Na een stage in het atelier van de wereldberoemde architect Le Corbusier, werd hij hoogleraar en stond hij aan de wieg van enkele architectuurtijdschriften en tentoonstellingen in België.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten