Offshore installatieschip Orion te water gelaten
Het offshore installatieschip ‘Orion’ maakt vanaf nu officieel deel uit van de DEME-vloot. Het nieuwe schip is uitgerust met een krachtige kraan met een capaciteit van 5.000 ton en is ontworpen om de enorme turbines en funderingen van de toekomst te kunnen installeren.
Het schip, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW en een lengte van 216,5 m, heeft een groot dek zonder obstakels. Ook werd het draagvermogen gemaximaliseerd om de zwaarste onderdelen aan te kunnen. De Orion is het eerste schip in zijn soort in de sector.
Om de enorme turbines en funderingen van de toekomst te kunnen installeren, is de Orion ook uitgerust met een geïntegreerde Motion Compensated Pile Gripper (MCPG), ontworpen door de ingenieurs van DEME en Huisman. Samen met de DP3-capaciteiten van het schip zorgt de MCPG ervoor dat de monopijlers verticaal en stabiel blijven tijdens de installatie in de zeebodem, ondanks golven en scheepsbewegingen. Cruciaal hierbij is dat ze kunnen worden geïnstalleerd zonder de ankers van het schip te gebruiken.
Bij het ontwerp van het schip was ook duurzaamheid een essentieel aspect. De Orion heeft dual fuelmotoren waarmee het schip zowel op LNG als op alternatieve, schone brandstoffen kan werken. Ook heeft het een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’-notatie. Een andere milieu-innovatie is een terugwinningssysteem voor afvalwarmte dat warmte uit de uitlaatgassen omzet in elektrische energie. Daarnaast is er een kouderecuperatiesysteem waarbij de verdamping van LNG de accommodatie koelt.
Volgens Luc Vandenbulcke, CEO van de DEME Group, luidt de Orion een nieuw tijdperk in voor de offshore energiesector, die in de toekomst zal gedomineerd worden door multimegawatt-turbines, jackets en onderdelen. Met zijn combinatie van unieke technologie, laadvermogen en superieure hijshoogtes zal het nieuwe schip daarinn een belangrijke rol kunnen spelen. Dankzij de mogelijkheid alle onderdelen in één keer te transporteren, zullen de installatietijden drastisch kunnen ingekort worden.
Amélie Michel, de echtgenote van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, is de meter van het schip en verzorgde samen met Luc Vandenbulcke ook de traditionele doopplechtigheid.
Binnenkort vertrekt ‘Orion’ naar zijn eerste project in Duitsland, waar XL-funderingen zullen worden geïnstalleerd voor het offshore windmolenpark Arcadis Ost 1. Daarna volgt een ontmantelingsproject in het Verenigd Koninkrijk. De Orion zal ook worden ingezet voor de installatie van 176 funderingen op het Coastal Virginia Offshore Wind Farm-project in de Verenigde Staten, één van de grootste offshore windparken ter wereld.