Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden

De Bouwbarometer, of de driemaandelijkse conjunctuurindicator voor de bouwsector, strandt op 95,9 punten, meer dan een punt lager dan de vorige meting. 100 punten is de gezonde grens. Enkel in maart 2020, het begin van de coronacrisis, zakte de Barometer nog dieper, tot 94,8 punten. “Maar ver zitten we daar niet meer af. In juni was het al slecht gesteld met het ondernemersvertrouwen van onze bouwbedrijven, maar nu is dit echt in vrije val. Onze bouwbedrijven zijn duidelijk ongerust. De orderboekjes geraken minder goed gevuld, klanten haken af en dat alles weegt op hun rentabiliteit”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden
Een kwart van de bouwbedrijven heeft vandaag minder werk dan vóór de zomer. Meer dan de helft van de bouwbedrijven verwacht minder werk in de eerstvolgende maanden en vreest voor een verdere daling van de winstgevendheid. Vooral de nog steeds hogere kosten voor bouwmaterialen, grondstoffen, loon en energie hebben een impact. Deze kosten de ondernemingen moeilijk of onvoldoende doorrekenen aan de klanten. Bovendien krijgt één op de drie bouwbedrijven te maken met een toename van het aantal slechte betalers. Meer klanten betalen hun facturen te laat of maar gedeeltelijk. De ‘tevredenheid met de economische situatie’ zit op een dieptepunt. Drie op de vier bouwondernemers zijn uitgesproken ontevreden.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten