Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Het Oost-Vlaamse laboratorium ECCA uit Merelbeke lanceerde een nieuw online platform om in te spelen op de te verwachten grote vraag naar asbestattesten. Die worden vanaf 23 november verplicht voor de verkoop van alle gebouwen met bouwjaar 2000 of ouder. In het asbestattest staat beschreven waar deze schadelijke stof zich in het pand bevindt en wat nodig is om deze materialen veilig te bewaren of verwijderen. In Vlaanderen zouden hiervoor ongeveer 3,2 miljoen gebouwen in aanmerking komen. 

Online platform voor aanvraag asbestattesten
Naar verwachting volgt er binnenkort een stormloop op asbestattesten. De aflevering daarvan moet gebeuren door gecertificeerde asbestdeskundigen, maar die zijn momenteel met te weinig. Veel deskundigen volgen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) nog opleidingen om een erkende inventarisatie te kunnen uitvoeren. 
 
Met het online platform ECCA+ willen Eva en Tom Benijts (foto), de CEO’s van het Oost-Vlaamse labo, de doorlooptijd tussen de aanvraag van een asbestattest en de levering van het verplichte document aanzienlijk inkorten. In principe kan elke aanvraag in maximaal tien werkdagen worden verwerkt tot een asbestattest op maat van de klant.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten