Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Ontwerpers gezocht voor Sint-Jozefkerk Gent

De stad Gent gaat op zoek naar een ontwerpteam dat een ruimtelijke visie kan ontwikkelen voor het schip en de crypte van de Sint-Jozefkerk in de Wondelgemstraat in de wijk Rabot - Blaisantvest. De stad is sinds maart 2019 eigenaar van het beschermde gebouw.

Ontwerpers gezocht voor Sint-Jozefkerk Gent (5)

De kerk moet een open wijkwerkplaats worden die buurtbewoners de kans geeft aan vrijetijdsbesteding te doen, een netwerk uit te bouwen en het ondernemerschap en de zelfredzaamheid te verhogen. Kandidaturen voor deze studieopdracht kunnen ingediend worden vóór 28 januari om 10 uur. Er worden georganiseerde plaatsbezoeken voorzien op dinsdag 7 januari om 14 uur en op donderdag 9 januari om 9 uur.

De opdracht beslaat twee deelopdrachten. Daarin zitten de studieopdrachten architectuur, stabiliteit, technische uitrustingen en de opmaak van voorontwerpen, het ontwerp, de uitvoeringsbestekken en opvolging van de werken vervat, in functie van de herbestemming van de kerk. Voor de historiek, de context en de beschrijving van het kerkgebouw wordt verwezen naar het ontwerpend haalbaarheidsonderzoek dat werd uitgevoerd door Trace naar aanleiding van de transformatie van de Sint-Jozefkerk voor herbestemming.



De Sint-Jozefskerk is volledig onderkelderd. De eerste deelopdracht omvat het gebruiksklaar maken van de in onbruik geraakte kelderruimte (de crypte), om deze zowel vanuit het schip als rechtstreeks vanop het openbaar domein toegankelijk en bruikbaar te maken. De bedoeling is de creatie van een duurzame en bruikbare kelderruimte die vlot toegankelijk is. Deze deelopdracht omvat ook de werken aan technische installaties en de plaatsing van sanitair voor het volledige kerkgebouw.

Het ontwerp moet zo voorzien zijn dat een latere uitgraving op het openbaar domein zoals vermeld in het zogenaamde ‘droomscenario’ in de studie van Trace niet gehypothekeerd wordt. Daarnaast dient het ontwerp een vervolgfase een multifunctionele en flexibile inrichting toe te laten. Richtinggevende wensen voor het gebruik van deze ruimte zijn bijvoorbeeld ateliers voor hout- of metaalbewerking, fietsherstelplaatsen, fietsparkeerruimte, jeugdverblijfruimte, ...

In deze eerste deelopdracht is ook reeds de visievorming over het globaal functioneren van de totaliteit crypte en kerkschip begrepen (verbinding, toegankelijkheid, gebruik van gemeenschappelijk sanitair en eventueel de keuken en andere faciliterende ruimtes, het gebruik en de opdeelbaarheid van het kerkschip, de brandveiligheid, de opsplitsbaarheid of het samen functioneren van het kerkschip en de crypte, circulatie, toegang andersvaliden, …). Het zal afhangen van de beschikbare kredieten in hoeverre (een deel van) deze werken al in de eerste deelopdracht kunnen of zullen uitgevoerd worden.



De tweede, voorwaardelijke deelopdracht omvat de inrichting van de bovengrondse kerkruimte, en de resterende werken die nodig zijn voor het globaal functioneren van de crypte en het kerkschip. Voor deze deelopdracht moeten beide ruimtes in samenspraak met de op dat moment aanwezige invullers worden ingericht, waarbij de inrichting voldoende flexibel/modulair en aanpasbaar moet zijn om wijzigende noden en wensen te kunnen ondersteunen.

Een belangrijk aandachtspunt is dat het geheel moet ontworpen worden met respect voor de erfgoedwaarden, zowel naar beleving van deze waarden als naar de bescherming ervan. Deze deelopdracht verloopt in cocreatie met de invullers, de inhoudelijke procesbegeleider en de stedelijke diensten. Voor beide deelopdrachten dient er in het ontwerp voldoende aandacht te zijn voor de latere werking van het gebouw en het beheer ervan, waarbij gedeeld gebruik voorop staat. De kerk en de kelder worden samen een ruimte voor en door buurtbewoners en dienen in die zin ontworpen te worden, maar opgedeeld gebruik moet mogelijk zijn. Het gebruik en de reservatie van ruimtes moeten vlot te organiseren zijn.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten