Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Ontwerpteam gezocht voor masterplan Haasrode

De gemeente Oud-Heverlee zoekt een ontwerpteam voor de uitwerking van een duurzame toekomstvisie voor de dorpskern van Haasrode en de opmaak van een masterplan voor een nog vrijliggend woonuitbreidingsgebied dat aansluit bij diezelfde dorpskern. Geïnteresseerden kunnen zich melden tot uiterlijk 6 december om 12 uur via de website vlaamsbouwmeester.be.

Ontwerpteam gezocht voor masterplan Haasrode

De gemeente Oud-Heverlee is een landelijke fusiegemeente met ongeveer 11.000 inwoners, gesitueerd ten zuidoosten van Leuven en grenzend aan de gemeenten Bierbeek, Huldenberg, Bertem en aan de taalgrens met Nethen. In de omgeving bevinden zich belangrijke natuurgebieden zoals het Meerdaalwoud, het Heverleebos en de Dijlevallei. Zij bepalen mee de identiteit en het groene karakter van de gemeente.

Haasrode is een deelgemeente van Oud-Heverlee met 3.000 inwoners. In het ruimtelijk structuurplan werd het geselecteerd als hoofddorp. Haasrode heeft een groot potentieel als levendige dorpskern: een populaire gemeenteschool, een bloeiende muziekschool, een bibliotheek en een gezellig dorpscafé bevinden zich op wandelafstand. De lokale sporthal biedt onderdak aan een succesvolle volleybalploeg, er zijn verschillende lokale handelaars in de kern en goed openbaar busvervoer verbindt Haasrode met Leuven en Haasrode Industrie, de grootste tewerkstellingspool in de omgeving.  

De dorpskern van Haasrode wordt echter ook geconfronteerd met enkele belangrijke uitdagingen. Zo staat het publieke patrimonium onder druk. De bibliotheek voldoet niet langer aan de hedendaagse normen, de schoolgebouwen worden, mede door veelvuldig buitenschools gebruik door de muziekschool, krap en met de eenmaking van de kerkfabrieken is de invulling van de kerk op vandaag onduidelijk.

Daarom plant het gemeentebestuur enkele grote aanpassingen in de dorpskern. De te ontwikkelen visie voor de dorpskern (deel 1 van de opdracht) moet de basis vormen van de verdere ontwerpopgaven op deze twee sites.

Site oud gemeentehuis

Dit wordt het culturele hart. De bestaande gebouwen (het oude gemeentehuis en de huidige bibliotheek) worden vervangen door een nieuw gebouw waar de bibliotheek en de muziek- en toneelacademie gehuisvest kunnen worden, maximaal gericht op meervoudig gebruik.

Het gebouw moet een omliggende groene zone krijgen, een ‘groene living’ van het dorp waar alle generaties graag vertoeven. Er dient onderzocht te worden hoe deze ambitie past in de ontwikkelings- en ontsluitingsmogelijkheden van het achterliggende binnengebied (woongebied).

Site kerk

Rond de kerk van Haasrode ligt een groene zone die veel sterker dan vandaag kan worden ingezet als kwaliteitsvolle en aantrekkelijke publieke open ruimte. Er moet onderzocht worden hoe deze ruimte zowel een verbindende functie (trage weg) als een verblijfsfunctie kan opnemen.

De grootste uitdaging voor Haasrode ligt echter in de ontwikkeling van een groot woonuitbreidingsgebied in het centrum. Dit binnengebied van 9,5 ha mag in geen geval benaderd worden als een alleenstaande entiteit. De invulling moet bijdragen aan een attractieve, leefbare dorpskern en de ontwikkeling moet aansluiten op de bestaande kwaliteiten en die waar mogelijk versterken.

Masterplan

Binnen deze opdracht (deel 2) wordt een masterplan voor de invulling van dit gebied gevraagd, waarbij de nadruk ligt op het behoud en de versterking van een groen-blauw netwerk met trage verbindingen en een klimaatrobuuste publieke ruimte. Wonen dient te gebeuren in toekomstgerichte verkavelingsprincipes die inzetten op kwalitatieve en selectieve verdichting.

De opdrachtgever verwacht tevens dat het ontwerpteam het door de gemeente opgezette participatietraject ondersteunt en in dialoog gaat met de belangrijkste betrokkenen tijdens de opmaak van het masterplan. Dit veronderstelt dat het ontwerpteam over de nodige communicatieve en participatieve vaardigheden beschikt.

De ambitie ligt hoog en daarom werd de hulp ingeroepen van het Team Vlaams Bouwmeester dat in samenwerking met de gemeente via een oproep voor geïnteresseerden op zoek gaat naar ontwerpteams. Geïnteresseerden kunnen zich melden tot 6 december om 12 uur. De geselecteerden worden op de hoogte gebracht vóór de kerstvakantie. Op 7 januari om 10 uur krijgen de geselecteerde ontwerpers een toelichting van de opdracht. De offertes worden ingediend tegen 7 februari  om 12 uur. De presentatie van de offertes gebeurt op 14 februari vanaf 9.30 uur. In de tweede week van maart is er een startoverleg gepland. Uiterlijk tegen 25 september wordt de ontwikkelingsvisie afgerond.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten