Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Pandgang Abdij van Vlierbeek in oude glorie hersteld

In 2025 bestaat de Abdij van Vlierbeek, de bekende benedictijnerabdij in Kessel-Lo, 900 jaar. In aanloop naar dat feestjaar vindt er een grondige restauratie plaats van de pandgang van het Oud Abtskwartier en enkele bijgebouwen, zoals het door brand vernielde koetshuis en de paarden- en varkensstal.

Ontwerp zonder titel (60)
Stad Leuven

De Abdij van Vlierbeek is al decennia een belangrijke ontmoetingsplek en thuis voor van tal van Leuvense verenigingen. Die functie is de rode draad in het masterplan uit 2017 voor de restauratie van de abdij. De historische pandgang is nu als eerste gerealiseerd en krijgt in de toekomst een nieuwe invulling als vergaderzaal, ontmoetingsruimte, tentoonstellingsruimte of zaal voor recepties. 

“Dankzij de renovatiewerken van het voorbije anderhalf jaar komen we opnieuw een stap dichter bij de volledige restauratie van de abdijsite”, zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “De pandtuin kreeg al een grondige onderhoudsbeurt. De volgende restauratiestap is de westvleugel. Op weg naar jubileumjaar 2025 zullen we ook het Nieuw Abtskwartier en de Engelsche hof aanpakken. We werken tenslotte ook aan een plan om de natuur rondom de abdij op te waarderen.”

De renovatiewerken van de pandgang en de bijgebouwen van het Oud Abtsgebouw gingen van start in mei 2022 en zullen eind dit jaar volledig klaar zijn.  Het vernieuwde abtskwartier zal klaar zijn tegen eind 2024.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten